top of page

TIKKA T1x Hunter, en ny klassiker bland småviltsstudsare?

Uppdaterat: 18 okt. 2023

Hur många av oss jägare har tillsammans med farfar eller annan vuxen bekantat sig med vapen för första gången då man har skjutit med luftgevär eller småviltsstudsare? En gammal "bössa" med en liten optik som man har skjutit burkar och liknande mindre mål med. Mycket klassiska vapen som utstrålar ålderns patina och historia.

Jag minns tydligt mina barndomsdagar då jag tillbringade sommarloven vid sommarstugan. Det var då min morfar tog med mig till skjutbanan många gånger. Efter ett tag fick jag chansen att skjuta med en gammal fransk småviltsstudsare på mål för skidskytte. Känslan när den lilla skivan klingade och färgen ändrades från svart till vitt, det väckte en känsla av framgång och glädje. Denna tidiga introduktion till skjutvapen satt djupt, även om mitt intresse för jakt skulle väckas först många år senare.

T1x-serien - En Ny Klassiker:

Året 2018 tog Tikka steget in i småviltsstudsare världen med lanseringen av T1x MTR med en svart syntetiskt kolv. Produkten blev snabbt omtyckt både i Finland och internationellt och några år senare introducerades en ny modell - T1x UPR. Denna modell erbjöd en styv och glasfiberförstärkt kolv samt en stadig bäddning, vilket höjde precisionen i denna Ultimate Precision Rifle-version. Året 2023 följde ett nytt tillskott i T1x-serien - T1x Hunter.


Bild: Sako. De olika T1x modellerna.
Bild: Sako. De olika T1x modellerna.

Småviltsstudsare är ett utmärkta verktyg för träning. Patronerna är billiga, rekyl saknas i stort sett helt och hållet. Med möjligheten till många patroner i magasinet är det också en perfekt övningsmetod för att simulera snabba uppföljningsskott, vilket är kritiskt i många jakt- och skjutsituationer. I jämförelse med luftgevär är småviltsstudsare överlägsna, då luftgevär alltid kräver laddning av en patron i taget och ofta en viss procedur med att bryta vapnet för att ladda om. Dessutom är T1x-kolven i stort sett identisk med kolven på T3x, vilket ger en bekant och bekväm känsla som en vanligt större kalibrigt vapen ger. Småviltsstudsare har dock en tydlig förmåga att förstärka tekniska fel, vilket gör dem till ett utmärkt verktyg för att finslipa sin skjutteknik. För att förtydliga ekonomiska aspekten, en förpackning med 50 stycken .22lr-patroner kostar endast cirka 4-5 €, medan en förpackning med 50 övningspatroner i .308w kan kosta mellan 45-60 €. Prisskillnaden blir markant om man skjuter stora mängder skott.

Tikka T1x Hunter
Bild: SAKO OY

T1x Hunter - Elegans och Praktisk Design:

I december 2022 lanserades Tikka T1x Hunter, som finns tillgänglig i .22lr och 17.HMR kalibrarna. Geväret har två piplängder att välja mellan, 16" eller 20", båda är gängade med 1/2x20 UNF för en ljuddämpare. Den har en träkolv tillverkad i Italien, med utmärkta greppytor, erbjuder Hunter-modellen en kombination av klassisk design och modern gevärsteknologi. Geväret har ett 11 mm spår för montage av optik, beroende på val av kikarsikte så används med fördel Optilock med bas och ring där man kan välja höjd på ringarna och få ett så lågt montage som möjligt. Magasinet rymmer 5st .22lr-patroner eller 6st .17.HMR-patroner och har en elegant design med magasinet som inte sticker ut från kolven. Modellen är också kompatibel med andra T1x-magasin, inklusive 10-patroners alternativet. Kolven är utbytbara med T3x Lite och T3x UPR-, vilket ger ägaren möjligheten att anpassa sitt vapen. Efter den initiala lanseringen av T1x MTR, där vissa vapen hade problem med utkast av hylsor med vissa patroner, har Tikka åtgärdat problemet med en ny form på utkastarporten.


Efter denna introduktion till T1x-serien, var det dags att ta mina provskott vid skjutbanan.

Tikka T1x Hunter

Tikka T1x-piporna är av typen "semi heavy," vilket ger en optimal balans mellan precision och vikt. Vapnet på bild är utrustat med Sako Optilock-basar och medium ringar, tillsammans med ett Burris Fullfield E1-sikte med 4.5-14x42 förstoring och en tubdiameter på 1". Kikaren har ett ballistic plex hårkors. För att hålla ljudnivån nere finns en kompakt Aseutra ECOi-ljuddämpare monterad. Den här demonterbara aluminiumljuddämparen underlättar underhållet och ger en ljudreduktion på 29-33 dB (för .22 LR-gevär, på 1 meters avstånd från pipan). Ljuddämparen är lätt och kompakt med en vikt på 105 g och en längd på 140 mm.

Ballistic plex
Ballistic plex hårkorset.

Efter några noga inriktade skott på 50 meters avstånd, kunde jag utforska vapnet mer ingående. Tikka T1x kändes väldigt bekant, med "kontroller" på samma ställe som på T3x, vilket jag använt i fyra år. Småviltsstudsare är ibland kräsna när det kommer till att hitta rätt ammunition, både för träning och jakt. I detta test användes Winchester Subsonic, CCI Standard och CCI Velocitor-patroner. Bland dessa var Velocitor, den snabbaste av dem, också den mest träffsäkra och skulle vara lämplig för jakt. CCI Standard-patronerna skulle användas för träning, främst på grund av priset. Det enda anmärkningsvärda var en något styv avtryckare direkt ur förpackningen. För en sådan liten kaliber hade jag föredragit en känsligare avtryckare. Lyckligtvis går det att justera avtrycket som vanligt på Tikka-gevär, med ett justeringsområde på 1-2 kg. Jag skulle personligen justera det till 1 kg. För övrigt fungerade avtrycket felfritt och uppfyllde de höga standarder som Tikka är kända för. Säkringen fungerar på samma sätt som på andra Tikka-vapen med en tangent som förs bakåt för att säkra vapnet och förs framåt för att vara redo att avfyra. Säkringen är nästan ljudlös. Ett mindre problem jag stötte på var att magasinet ibland kändes svårt att få ur vapnet. Eftersom det är i nivå med kolven och inte kan gripas underifrån, måste magasinet ibland skjutas ner från ovansidan för att det ska falla smidigt i handen. Efter en tids användning blev detta dock smidigare.

Tikka T1x Hunter

Det är en verklig njutning att skjuta med detta vapen. Rekylen är obefintlig och med ljuddämparen är ljudnivån behagligt låg. Med den snabba Velocitor-patronen ger vapnet ifrån sig ett anmärkningsvärt skottljud, vilket var ovant för mig eftersom jag tidigare hade skjutit mestadels med långsammare subsonic-patroner. Jag fann att mediumfästena var lite höga för min smak och jag bytte till lägre ringar. Låset rör sig mycket smidigt och laddningen fungerar felfritt. Tomhylsan kastas snyggt ut ur vapnet, utan att fastna i patronläget eller på magasinet. Efter att ha inriktat vapnet på nära håll sköt jag måltavlorna på 75 meters och 100 meters avstånd. Med kikarsiktets Ballistic Plex-kors var det enkelt att justera för dessa avstånd, vilket gav mig en tydlig uppfattning om hur jag skulle sikta vid dessa avstånd genom kikaren. I början av jaktsäsongen fick jag möjlighet att testa hur vapnet fungerar på skadedjur när en kråka kom inom 60 meters räckvidd. Kråkan var ovetande om det som väntade, när jag ljudlöst förberedde vapnet och tryckte av ett skott.


Tikka T1x Hunter

Sammanfattningsvis har Tikka T1x-familjen snabbt blivit en klassiker över hela världen. Detta vapen är ett utmärkt val för dem som letar efter en ersättning för äldre småviltsstudsare som går ur bruk. Sedan är det smaksak att välja mellan de olika modellerna MTR, UPR eller Hunter. Specifikationer:

 • Kaliber: .22 LR eller 17 HMR

 • Typ av vapen: Småviltsstudsare med bultlås

 • Funtion: 2- enkelskott med magasin

 • Magasinkapacitet: 1 + (5st .22lr eller 6st .17HMR)

 • Vapnets vikt utan tillbehör: 2,8 - 2,5 kg

 • Total längd: 96 eller 85,5 cm

 • Pipans längd: 51 eller 40,6 cm

 • Gänga för ljuddämpare: 1/2x20UNF

 • Kolvmaterial: Valnöt

 • Ingår ej: Bärremsfästen

 • Modell för montering av kikarringar: 11 mm spår

 • Garanti: 2 år

Slutord: Tikka T1x-serien erbjuder inte bara en historisk koppling till småviltsstudsarens traditioner utan även modern precision och användarvänlighet. Oavsett om du är ute efter träning eller småviltjakt, har T1x-serien något att erbjuda. Med en elegant balans mellan tradition och teknik har den snabbt blivit en favorit bland skyttar och jägare världen över. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren entusiast, är det definitivt värt att utforska T1x-serien från Tikka.

407 visningar

コメント


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

 • Black Instagram Ikon
bottom of page