top of page

Lumonite Compass och Fenix HM65R Superraptor pannlampor vid jakt

Uppdaterat: 13 okt. 2023

En pannlampa är en viktig del av utrustningen för jägare och friluftsentusiaster eftersom höstarna och vintrarna är mörka i Norden och vi tillbringar mycket tid utomhus när det är mörkt. En pannlampa är mer praktisk än en handhållen ficklampa för båda händerna förblir fria. Mörker är inget problem när du har en saklig och effektiv pannlampa. När du väljer en pannlampa, oavsett om det är för dig själv eller en vän, bör du fokusera på andra faktorer än bara lumen-värdet. Ljusbildens form och räckvidd, hur bekväm pannlampan är att bära på huvudet, lampans vattentålighet, stöttålighet, vikt och batteritid är också viktiga faktorer att överväga.

För tio år sedan, när jag började jaga, hade jag en cykellampa som drevs av tre AA-batterier i ryggsäcken, och jag använde den när jag vandrade genom den mörka skogen till bilen efter att ha suttit på andjakt. Numera använder jag två kompakta men kraftfulla pannlampor med uppladdningsbara batterier, Lumonite Compass och Fenix HM65R Superraptor.

Pannlampan är med då minkfällor kontrolleras.
Pannlampan är med då minkfällor kontrolleras.

FENIX HM65R SUPERRAPTOR


Fenix HM65R Superraptor samt batteri.
Fenix HM65R Superraptor samt batteri.

  • Ljusstyrka: max 1400 lumen

  • Uppladdningsbar med USB-C

  • Fenix 3500 mAh uppladdningsbart batteri

  • Två separata LED-lampor med olika ljusbilder

  • Ena LED ger en smal ljusbild, den andra en bred

  • Två separata strömbrytare för att styra varje LED separat

  • Maximal batteritid: 300 timmar (minsta ljusstyrka)

  • Visning av återstående batterikapacitet: 4 nivå = 80-100% 3 nivå = 60-80% 2 nivå = 40-60% 1 nivå = 20-40% 1 nivå blinkar = 0-20%

  • Vikt: 149 gram (inklusive batteri och huvudbandet)

  • Vattentät: IP68


De blåa LED ljusen indikerar batteriets laddning.
De blåa LED ljusen indikerar batteriets laddning.

Jag köpte den här pannlampan för några år sedan och fokuserade på lumen-värdet och det faktum att den har två separata ljusbilder i samma lampa. Lampan har varit i aktiv användning under höst och vinter. Pannlampan har varit mycket enkel att använda, och användargränssnittet med knapparna är tydligt. Batteriets laddningsstatus kan ses på lampan med hjälp av blåa LED-lampor. Pannbandet som går runt huvudet är elastiskt och gummiaktigt. Den halkfria ytan i botten säkerställer att lampan förblir på plats, och när bandet är justerat passar det bra på huvudet. Spännena för att justera bandet kan vara lite besvärliga att använda, enligt min åsikt, men de behövs sällan. Vänster LED-lampan ger en spridande ljusbild med tre olika intensitetsinställningar, medan den högra ger en riktad belysning med fem olika ljusstyrkenivåer. Båda dessa kan användas separat eller samtidigt. När båda LED-lamporna är på ger lampan en ljusstyrka på 1400 lumen. Om du trycker på en av knapparna en kort stund visar lampan upp batteriets laddningsstatus. Lampan slås på genom att hålla ner knappen för den önskade lampan ett ögonblick, och olika ljusstyrkenivåer kan bläddras igenom att trycka på knappen flera gånger. Lampan kan laddas med en vanlig USB-C laddningskabel, och laddningsporten finns under den gummiproppen på baksidan av lampan. Batteriet kan tas bort från lampan för extern laddning med en 18650 batteriladdare.

Skyddad laddningsport, USB-C.
Skyddad laddningsport, USB-C.

Det jag märkte ganska fort var att den höga ljusstyrkan inte bibehålls under lång tid; ljuset dämpas snabbt men förblir sedan stabilt. Själv behöver jag den höga ljusstyrkan när jag navigerar bland stenar under morgon och kväll på havet. Då är det ingen plats för att ljusstyrkan ska avta som en funktion. På den högsta inställningen avger lampan en irriterande pipande ljud som kan vara störande i tysta omgivningar. En fördel med denna lampa är dock att den har en mindre intensiv spridande ljusbild, och jag använder den ofta när jag inte behöver lång räckvidd, utan en bredare belysning för till exempel arbete i garaget eller inomhus.

LUMONITEⓇ Compass v.7

Lumonite Compass samt batteri.
Lumonite Compass samt batteri.

  • Batteri: 3500 mAh, 3,6 V 18650 specialanpassad Li-ion

  • Ljusbild: Kombinationsljusbild med bred ljusbild

  • Tillverkarens angivna ljusstyrka: 1250 lumen

  • Tillverkarens angivna räckvidd: 110 meter

  • Tillverkarens angivna färgtemperatur: 5000 K

  • Laddningstid: cirka 3 timmar (0-100%)

  • IP-klassificering: IP69

  • Stöttålighet: 20 000 g enligt MIL-STD

  • Motståndskraft mot fukt: Enligt MIL-STD

  • Tolerans mot temperaturväxlingar: Enligt MIL-STD

  • Tål saltdimma: Enligt MIL-STD

  • Vikt: 168 gram (inklusive batteri och pannaband) själv mätt

  • Mått: Lamphuvud: 106 x 21 x 33 mm

  • Användningstemperatur: -30°C till +40°C

  • Garanti: 60 månader (Lumonite-garanti)

Varför behövde jag en annan pannlampa då jag redan har en? Ljusstyrka och batteritid, som jag nämnde tidigare, sjönk snabbt på den andra lampan när den användes på hög effektnivå, och det störde mig. Så den här säsongen skaffade jag en ny lampa, Lumonite Compass pannlampa.

Ovanpå ljushuvudet finns en gul knapp som lampan styrs med.
Ovanpå ljushuvudet finns en gul knapp som lampan styrs med.

Lumonite Compass har en cylindrisk design med ett lamphuvud som enkelt fästs på pannbandet genom att trycka fast i fästet. Lampan är svart, och på lamphuvudet finns en gul knapp för att styra hela lampan. Genom att trycka på knappen en gång tänds lampan på samma ljusstyrkenivå som den användes senast. Ljusstyrkenivåer ändras när lampan är på och knappen hålls intryckt. Maximal ljusstyrka uppnås genom att dubbeltrycka på knappen. Lägsta ljusstyrka aktiveras genom att trycka på knappen i 2 sekunder när lampan är avstängd. Det som jag märkte som något irriterande är sättet på vilket batteriets laddningsstatus indikeras: "Lampan visar batteriets laddningsstatus både när den är avstängd och när låsfunktionen aktiveras eller knappen trycks ner när den är låst. Laddningsstatusen visas genom att en grön eller röd ljusreflektion projiceras på linsen. Batteriets laddningsstatus tolkas enligt följande:

  • 100-75%: Grön

  • 75-50%: Blinkande grön

  • 50-25%: Röd

  • 25-0%: Blinkande röd."

För att se batteriets laddningsstatus behöver du alltså aktivera låsfunktionen eller sätta på lampan, vilket jag anser vara lite opraktiskt. Låsfunktionen är dock användbar, eftersom jag tidigare har smält delar av pannbandet med lampan i ryggsäcken då ljuset har oavsiktligt slagits på. Batteriet kan laddas enkelt med den medföljande magnetiska laddningskabeln, där den magnetiska änden fästs på baksidan av lamphuvudet. En nackdel med lampan är att den inte har en USB-C-port, som är en vanlig laddningsstandard, och många har sådana laddningskablar till sina mobila enheter. Batteriet kan dock tas bort från lampan för extern laddning med en 18650 batteriladdare. En väldigt negativ sak med lampan är att lampan inte är kompatibel med vanliga 18650 batterier utan kräver special batteri. Batteriet som följer med fungerar däremot i andra lampor.

Lampan kan tas loss från pannbandet, magnetiska laddningshuvudet syns på bildens nedre kant.
Lampan kan tas loss från pannbandet, magnetiska laddningshuvudet syns på bildens nedre kant.

Den största fördelen med denna lampa är att den verkligen behåller den höga ljusstyrkan under en längre tid. Den totala batteritiden förlängs när ljusstyrkan minskas, vilket ger längre användningstid än vad som visas i bilden nedan. Oftast har jag båda pannlamporna i ryggsäcken om batteriet på en skulle ta slut. Båda har dock tillräckligt lång användningstid om man inte använder dem på full effekt. Jag har varit mycket nöjd med lampan efter några månaders användning. Jag kan rekommendera den till alla som funderar på att köpa en pannlampa. Det finns också många tillbehör till den här lampan, samma lampa kan användas på hjälmen, på cykeln eller på arbetshjälmen och liknande.



Fenix och Lumonite skiljer sej aningen i utsende.
Fenix och Lumonite skiljer sej aningen i utsende.

Valostore ljuslaboratorie.
Valostore ljuslaboratorie jämförelse.

Båda lamporna har sin användning, men Lumonite kommer att vara med mig i jaktryggsäcken den här hösten och vintern. Båda lyser verkligen upp den mörka skogen ordentligt, både brett och tillräckligt långt. Batteriets livslängd på båda lamporna är bra när man inte använder dem på full effekt. Tänk noga igenom ditt användningsområde innan du köper en lampa; behöver du verkligen mycket ljusstyrka, eller behöver du mer spridande ljus under en längre tid, osv.

63 visningar
Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page