top of page

Hur välja rätt hagelgevär, tillsammans med Haulikkokoulu.

Idag skall ni få följa med då jag besöker Kai Hämäläinen som är hagelskytte instruktör vid Haulikkokoulu & kiväärikoulu. Skolorna började sin verksamhet 2016 och i samband med det hoppade Kai med, han ansvarar nu för kursdagarna vid kusten i Finland. Skolorna grundades 2016 med målet att hjälpa jägare att bli ansvarsfulla och bra skyttar. De ordnar kurser i både hagel- och gevärskytte. Kurserna som ordnas, passar såväl nyblivna jägare samt mer erfarna och tävlingsskyttar. Under året 2021 deltog flera hundra personer i skolningsdagarna och den årliga tillväxten har varit markant. Sedan skolorna grundades, har tusentals skyttar/ jägare tagit del av deras skolningar.



Ett vapen är nästan en av de första sakerna en jägare köper efter sin jägarexamen. Men som nybliven jägare är det väldigt svårt att veta hurudant vapen det löns att köpa. Jag var i exakt samma situation, då jag började med jakten. Haulikkokoulu & kiväärikoulu har flera olika samarbetspartners vars vapen finns med under skolningsdagarna och Kunderna får bekanta sig med dem ifall de vill. Därför behöver du inte ha med ett eget vapen för att kunna delta i en kursdag. Mitt tips till alla nyblivna jägare är att investera i en kursdag i tidigt skede som nybliven jägare. En liten investering som kan sparar dej massor av tid och pengar i slutet. De lär ut allt från teorin med hagelgevär, vapenanpassning, skjutställning, dominerande öga mm. Tillsammans med instruktörerna kan ni sedan se på olika hagelgevär, för att bilda en uppfattning om hurudant vapen du kanske borde satsa på.



Jag köpte mitt första hagelgevär mer eller mindre av slump. Provskjöt inte det, lyssnade bara på försäljaren och morfars råd. De var av den åsikten att, vapnet passar nog säkert mej för det är amerikanskt och pålitligt. I flera år sköt jag med ett vapen som inte passar min kropp, inte det minsta. Bakre kolven är alldeles för låg vilket ledde till att jag lyfte loss kinden från kolven. Den var även väldigt mycket för kort, detta ledde till att vid anlägg hamnade jag dra åt mej vapnet väldigt mycket. Slutligen var vapnet betydligt framtungt vilket gör att det är svårt att kontrollera. Visst träffade jag fåglar med det ibland, men nu då jag har ett vapen som passar mej, är det som dag och natt mellan de två vapnen. Det har även krävt massor av träning på skjutbanan för att komma bort från fel skytte teknik med det gamla vapnet, för att bli en bättre skytt med passande utrustning.


Det finns olika typer av hagelgevär och då du ansöker om vapentillstånd, måste du veta vilken typ av vapen du skall köpa. Även vilken kaliber.

HAGELBOCK

Denna typ av hagelgevär har två pipor, ovanpå varandra. Vapnet är ett brytvapen som öppnas och laddas med att bryta vapnet, att patronlägen blottas för skytten. Äldre brytvapen kan vara försedda med två avtryckare, en för var pipa. Medan nyare har vanligtvis en avtryckare samt pipväljare, där skytten själv bestämmer vilken pipa som avlossas först. Hagelbocken är vanligast vid jakt och sportskytte i Finland. Vapnet har goda skjutegenskaper och är lätta att underhålla. Denna typ av vapen finns massvis som begagnade runtom i vapenaffärer.

Bild: Chapuis Armes, C135 UPLAND ARTISAN

SIDE BY SIDE HAGELGEVÄR Denna typ av hagelgevär är även ett brytvapen med två pipor bredvid varandra. Funktionen är väldigt långt den samma som med hagelbocken. Dock är rekylupptagningen och skyttet mer utmanande med en side by side och rekommenderas därför inte som första vapen. Denna typ av hagelgevär med klassiskt utseende används vanligtvis vis skogsfågeljakt med ställande hundar.


Bild: Beretta 486 Paralello


PUMPHAGELGEVÄR Denna vapentyp är försedd endast med en pipa och vapnet laddas med att ”pumpa” eller dra tillbaka framstocken. Denna typ av hagelgevär är försett med ett tubmagasin under pipan som vanligen rymmer 3–5 patroner. Det går att köpa förlängningsmagasin vilket ökar patronkapasiteten. Dessa pumpvapen är förmånliga att köpa och vanligen är kolvarna tillverkade av syntetiska material vilket gör dem tåliga mot väder och vind. Vapnet har inga begränsningar då det gäller patron kapaciteten.


Bild: Remington 870 Wingmaster

HALVAUTOMATISKT HAGELGEVÄR

Som namnet säger är denna typ av hagelgevär självomladdande. Efter avlossat skott laddar vapnet automatiskt sej själv och skytten kan omedelbart avfyra nästa skott. Vapnet är försett med en pipa och ett magasin. Vapnets patron kapacitet måste begränsas, tillåten kapacitet är att en patron får ligga i pipan och två i magasinet. Det finns olika bestämmelser då det gäller detta beroende på arten av djur som jagas och kan hittas i jaktförordningen (16 §). Halvautomatiska hagelgevär har blivit allt mer populära bland fågeljägare och speciellt vid jakt på sjöfåglar. En detalj kan nämnas med halvautomatiska hagelgevär, är att rekyl känslan är mindre för skytten jämfört med en hagelbock eftersom vapnets mekanismer använder en del av energin för att ladda vapnet.



Bild: Beretta A400 Xtreme Plus



KALIBER OCH PATRONER

Kalibern på ett hagelgevär bestäms av ett mått på pipans innerdiameter och patronlägets längd. Ett högre kaliber tal beskriver en mindre kaliber. I Finland används kaliber 10, 12, 16, 20 och 28 i hagelgevär för jakt. Medan den vanligaste kalibern är 12, har nu även har kaliber 20 blivit allt mer populär. De vanligaste måtten på patronläget är 70, 76 och 89 mm. Kaliber beteckningarna skrivs ut först med kalibern var efter patronlägets längd, exempelvis 12/70 eller 20/76 osv.


Du som ägare av vapnet måste veta kaliber och patronlägets längd. För med ett 12 kalibrigt vapen får endast patroner av kaliber 12 skjutas. Däremot ifall du har ett vapen med patronläges längd på 89 mm kan du skjuta alla de kortare patronerna i den. Men har du ett hagelgevär med patronläges längd på 70 mm kan du endast skjuta 70 mm eller kortare. Skjuter du en 76 mm patron i 70 mm patronläge, då kan inte patronen öppnas som tänkt och trycket ökar i pipan. Det finns alltid något som är den svagaste länken och sannolikheten samt risken för en allvarlig olycka är väldigt hög. Detta är en viktig säkerhetsaspekt.


Bild:https://thebiggamehuntingblog.com/shotgun-gauges-10-vs-12-vs-16-vs-20-vs-28-vs-410/


VAPENANPASSNING!


En vanlig myt inom vapenanpassning är som på denna bild. Vapnet läggs med bakkappan mot armvecket/ biceps och ifall du räcks med pekfingret till avtryckaren, då är vapnet passligt för dej. Detta visar INTE om vapnet passar skytten. Vapen anpassning bör alltid göras med skytten i skjutställning, eftersom det är då som mest kritiskt att vapnet passar skytten.




Män, kvinnor, unga, äldre, korta, långa osv. har allti olika kroppsform och egenskaper då det kommer till skyttet vilket direkt speglar sej till vapnet. Som två extrema exempel, en ung slank och lite kortare tonåring behöver kanske ett vapen med kortare kolv, medan kolvhöjden är högre pga ansiktsformen samtidigt som handen är mindre än på en fullvuxen man. Där emot, en större man med grova ansiktsdrag, långa armar och stora nävar behöver ett helt annorlunda vapen pga sin kropp. Längre och lägre kolv på vapnet kunde då vara passande för personen. Allt detta är väldigt individuellt och det finns inte man eller kvinno vapen. Visst finns det vapen i dagsläge som är mer anpassade för kvinnor men ett sådant vapen kan en man likaväl behöva pga kropp och fysiologi. Olika handikapp eller begränsningar i kroppens rörlighet kan ha väldigt stor inverkan på hurudant vapen som behövs. En god regel för vapenanpassning, då vapnet är lyft upp till skjutställning skall bakre handens armveck vara i 90 graders vinkel och mellan bakstockens framkant och näsan skall det rymmas ett eller max två fingrar. Sedan finns det flera andra saker som påverkar vapnets lämplighet, detta var endast några faktorer. En annan faktor som bör beaktas är hur ögat är i förhållandet till piporna. Skytten vill inte endast se vapnets toplever/ baskyl, ej heller väldigt mycket av spången. En avsmalnande trappa är en passande bild att beskriva vad vi vill se.


Då du sänker huvudet till kolven bör du vända näsan lite innåt. Ifall du sänker huvudet rakt ner, då har du kolven vid käken och det kommer göra ont vid skyttet. Kindkontakten till kolven bör vara fast, då hittar du samma siktbild varje gång. Ifall du ser mera av någondera sida av piporna är skränkningen fel och bör rättas.



Bild: Jahtimedia.fi

Alla vapenbutiker har detta tyvärr inte riktigt på klart och de säljer ett vapen som i verkligheten inte passar skytten, detta hände mej. Det finns dock även kunniga vapenförsäljare. De vet hur vapnets lämplighet för kunden skall kollas då de diskuterat ett tag med kunden och kollat vapenanpassning i skjutställning. Detta är något jag tycker vapenaffärer borde satsa mera på för att kunna ge en bra och kunnig kundbetjäning vad gäller vapen. Inte endast tänka på försäljningen och snabba affärer.


I dagsläget säljs halvautomat hagelgevär med en uppsjö olika inställnings brickor vilket möjliggör justeringar för anpassningen. Medan hagelbockar med träkolv är lite svårare då det kommer till justering. Därför rekommenderar jag absolut att köpa ett hagelgevär där du kan justera kolven, antingen med shimsbrickor eller kolvkam. Detta möjliggör justeringar väldigt lätt och det ser fortfarande stilrent ut, istället för att börja klippa och klistra på olika bitar på kolven. Detta gör det även möjligt att justera vapnet efter flera år ifall du ändrats med skjutstil eller kroppsligt.

Bild: Beretta

En till sak som du kan kolla är hur balansen är på hagelgeväret. Ett bra balanserat hagelgevär har tyngdpunkten vid "gångjärnstappen" och detta betyder att vikten fördelas jämt mellan händerna och vapnet blir lättare att hantera. Billigare vapen med sämre träd kvalitet i stocken kan vara väldigt framtunga och kräver mycket extra vikter för att balansera upp hagelgevär. Samma gäller pumphagelgevär och vapen med syntetiska kolvmaterial. Eftersom de har ett varierande antal patroner i magasinet vilket gör balanseringen lite mer utmanande. Detta är inte alltid fallet, men den typen av vapen har ofta ihåliga kolvar och det går att gömma extra vikter in i dem för att balansera vapnet.



Bild: Haulikkokoulu & Kiväärikoulu

På denna bild ser ni hur mycket någon kunds vapen har modifierats för att skall passa den personen. Mycke extra vikter för att balansera vapnet och en höjd kolvkam har lagts till.

Bild: Marianna Saren/ Haulikkokoulu & Kiväärikoulu

På denna bild ser ni då Haulikkokoulus instruktör visar Beretta 694 hagelgeväret som är konstruerat för att skjuta lerduvor med och är väldigt bra balanserat.


Personligen deltog jag i skolornas kurs första gången för flera år sedan och där fick jag goda råd för att köpa ett passande vapen. Mitt gamla hagelgevär har stått i vapenskåpet sedan dess. Jag har även deltagit ett flertal gånger i kurser med skolorna efter det pga jag anser att jag behöver hjälp med mitt skytte och det har jag även fått. Det finns massor med faktorer som påverkar ditt skytte, vapenanpassning, själva skyttet, synen, din fysiologi med mera. Skolornas skickliga utbildare kan hjälpa dej med dessa olika saker för att göra dej till en bättre skytt. Därför kan jag varmt rekommendera Haulikkokoulu & Kiväärikoulu åt alla, såväl nybörjare som erfarna "skogsmullar". Ifall det finns något du funderar över eller tvekar med ditt skytte, med låg tröskel bör du då reservera en plats för en skolningsdag.



602 visningar
Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page