top of page

På detta sätt tillverkas en fin trofé av Trofee.fi

Ordet jakttrofé har fått en väldigt negativ klang runt sej, på grund av medier och jaktmotståndare. En trofé är trots allt ett jaktminne åt jägaren, oavsett vilken typ av trofé det är frågan om. Alla jägare kommer ihåg sitt första fällda vilt, oavsett vilket djur det är frågan om. En trofé är ett jaktminne för jägaren och det viktigaste är just de minnen och känslor som den väcker. Trofén följer med jägaren genom åren och han eller hon kan återuppleva jakten gång på gång. För att trofén skall vara fin år efter år, bör den tillverkas på rätt sätt. Nu skall ni få följa med hur en trofé tillverkas av Victor Kalmari, med sitt företag Trofee.fiVictor gjorde bekantskap med trofé tillverkning redan år 1999, då han endast var 10 år gammal. Han hjälpte sin far hemma, som tillverkade sina egna trofér. Åren gick och Victor gjorde sina egna trofér och även till några vänner. Ryktet gick och flera personer kontaktade honom och undrade, ifall han kunde göra även deras trofér. Till slut var det många personer som kontaktade honom och han insåg att detta var något han kunde göra till en företagsverksamhet. Trofee.fi grundades år 2017 och växer stabilt årligen, till företagets utbud har det även kommit andra produkter till salu. År 2020 tillverkade han totalt ca. 300 trofér och har under året 2021 utvidgat sina affärslokaler.


Victor Kalmari med en stor älgtjurs trofé.

Grunden för en lyckad trofé, börjar genast efter att viltet blivit fällt. Det lönar sej att vara varsam med hornen och skallen på djuret, ifall en fin och lyckad trofé är som mål. Djurets horn bör inte släpas längst med marken eller golvet i slakthuset, detta nöter på hornen väldigt fort och kan göra fula skador som är svåra att åtgärda.

En liten vårbock som fälldes av mej under bockjakten 2021.

Då djuret väl är inne i slakthuset och skytten har bestämt sej för att denna skall bli till en trofé, då lönar det sej att ringa Victor, då vet han vad som är på kommande. Han ger även information och anvisningar åt skytten under samtalet. Här går jag igenom steg för steg hur ni skall gå tillväga med ett klövvilt, för att kunna skicka iväg skallen eller göra den själva. 1. Allt börjar med att huvudet skall separeras från kroppen på djuret. I nacken på djuret vid atlaskotan, är det bäst att ta loss huvudet. Denna kota är den första nackkotan på djuret och den finns precis där skallen tar slut. På detta sätt lämnar det fint kött från nacken på djuret till jägaren och det tar mindre utrymme då paketet skall skickas iväg. 2. Sedan finns det två alternativ, antingen låter du huvudet vara som det är efter att det tagits loss från kroppen. Eller, så putsar du till huvudet med att avlägsna nedre käken, tungan och öronen. Ifall du väljer det senare alternativet, sparar du 20€ från totala kostanden för trofén.


Putsad rådjursskalle, färdig att skickas.

3. Huvudet bör skickas på måndag eller tisdag, för att det skall hinna fram under samma vecka med matkahuolto. Har du inte möjlighet till det, kan det vara skäl att frysa ner skallen tills den skickas. Blod och vätska som uppkommer ifall det börjar ruttna, kan färga skallen och det blir nästintill omöjligt att få ett fint och vitt slutresultat. Då skallen skickas iväg, bör det packas väldigt noggrant och tätt. Detta för att, inga möjliga vätskor skall kunna läcka ut under transporten. Alternativt kan skallen även levereras direkt till verkstaden, även upphämtning är ett alternativ i huvudstadsregionen enligt överenskommelse. Sedan är det för jägaren bara att vänta på att trofén skall bli klar. Väntetiden är under högsäsong ca. 1-2 månader.

Det första som Victor gör då skallen kommer fram är att, märka skallarna med eget nummer. Detta för att hålla koll på, vem den tillhör. Ifall huvudet är färdig putsat då det kommer fram, då är det kokning av skallen som är nästa steg. Han lägger alltid skallarna i kallt vatten och låter vattnet koka upp med skallen redan färdigt i. Detta för att inte spräcka skallen, pga stora temperaturskillnader. Olika djur kräver även olika tider på kokningen. Som exempel, en rådjursskalle tar 1-1½ timme, medan en älgskalle kokas upp till 3 timmar.


Här skall min råbocks skalle kokas.

Då skallen har kokat klart, putsas den först för hand tillsammans med borste och en slö kniv. Med högtryckstvätt, tvättas hjärnan ur skallen. Det tar ca. 20-30 minuter att putsa skallen efter kokning. Då putsningen är gjord lämnas skallen i ett svalt utrymme, under 20°C för att torka minst en vecka.

Kunden kan välja ifall skallen lämnas som helskalle eller sågad. I det här skedet sågas skallen ifall det valts. Jag valde att min råbock, skulle vara helskalle. Sedan blir det dags för blekningen. Enligt finska myndigheterna får inte privatpersoner köpa väteperoxid med en styrka på över 12% enligt vikten. Men med att ansöka om tillstånd av polisen, kan starkare väteperoxid köpas från apoteket. Victor har detta tillstånd och använder sej av 38% väteperoxid, då han bleker skallarna. Han väter trasor med medlet och virar in skallen tajt och sedan stänger han in allt med plast, för att trasorna skall hållas fuktiga. Efter att blekningen är klar, sköljs skallen med vatten och lämnas för att torka ca. ett dygn.

Skallen blir vit och fin efter blekning.

Då skallen har torkat, är det dags att montera den. Trofee.fi har flera olika valmöjligheter då det kommer till bakgrund för skallarna. Allt från traditionella sköldar i olika färger och former, till "tavel" bakgrunder och bords ställningar. Det finns något för alla.

Jag har haft mina båda klövvilt som jag skjutit till Trofee.fi, för att bevara fina jaktminnen av de lyckade jakterna. Jag har inte möjlighet till att göra detta själv ej heller kunskapen för att få ett fint slutresultat och då har jag valt mej att lämna arbetet till proffset. Dessa trofér kommer följa med mej genom åren och jag kan minnas tillbaka till de första klövvilten jag skjutit. Hoppas på ytterligare fina jaktminnen i framtiden, och fler fina trofér som påminner om äventyren. Tillsammans med Trofee.fi vill jag erbjuda er läsare en unik rabattkod som ni kan använda då ni ringer Victor. För att få -20€ rabatt på slutsumman av en trofé, nämn Jaktstund under samtalet. Denna rabatt är i kraft till slutet 30.11.2021.

Putsar ni skallen själv och även nämner Jaktstund, kan er rabatt vara -40€ på slutsumman! Den chansen skall ni inte att missa.

676 visningar

Comments


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page