top of page

Jaktstund besöker Sako vapenfabrik.


Bild: Sako/ Tikka

Historien bakom Sako strÀcker sig till 1919, dÄ Suojeluskuntain yliesikunnan asepaja grundades (Sako). TvÄ Är senare 01.04.1921 bildades ett separat aktiebolag i Helsingfors, Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy och vapenfabriken flyttades till RiihimÀki i december 1927 dÀr den fortfarande Àr verksam idag. Under krigsÄren 1939-1944 tillverkade Sako ungefÀr 275 miljoner maskingevÀrspatroner till finska försvarsmakten. Den 29.9.1983 Àndrades företags namnet till Oy Sako- Tikka Ab. Företaget har haft flera olika Àgare genom Ären, nÄgra exempel Àr Nokia, Finlands Röda Kors och Valmet. Den 3.1.2000 skedde en stor förÀndring dÄ den tidigare Àgaren Metso Ab sÄlde 100% av Sako aktierna till italienska Beretta Holding B.V.. Beretta Àr en vapentillverkare som alla jÀgare och skyttar kÀnner till, vars arbeten har dokumenterats sedan Är 1526.



Det Àr nÀstan 20 Är sedan Beretta Holding köpte Sako och vapentillverkningen finns fortfarande kvar i RiihimÀki som den gjorde redan för 92 Är sedan. Sako har ca 300 anstÀllda idag, varav ungefÀr 90% jobbar vid fabriken i RiihimÀki.

Beretta Àr ett gammalt familjeföretag som genom historien har köpt flera mindre företag. Beretta Holding koncernen Àger idag flera företag, t.ex. Beretta, Benelli, Franchi, Sako, Tikka, Steiner, Burris, Victix, Stoeger. Beretta Holding investerade ungefÀr fem miljoner euro pÄ att renovera Sako fabrikens Àldre byggnad, vilket visar hur de uppskattar traditioner och gamla seder. Renoveringen började hösten 2016 och den gjordes pÄ bÀsta möjliga vis för att byggnaden skall hÄlla i ytterligare 100 Är till.

Renoveringen slutfördes vÄren 2018.

Jag fick möjligheten att besöka Sako vapenfabriken vintern 2019, tillsammans med andra vapen- och jaktintresserade personer. Dagen började med en tÄgresa frÄn Vasa till RiihimÀki. Vi besökare blev mottagna vid porten av inhemska försÀljningschefen, som skulle vara vÄr vÀrd under dagen. Besöket började med kaffe och tilltugg i gÀstutrymmet, samt en presentation av företagets representanter. Vi fick höra en detaljerad presentation om Sako:s historia och om nutidens vapentillverkning. Efter det var det dags för en rundtur pÄ omrÄdet och i fabriken.


Bild: Sako / Tikka

Fabriken Àr en stilren och modern vapenfabrik med högklassiga verktyg. Utrymmena var otroligt rena, ingen olja eller metallflis pÄ golven.

Under rundturen fick vi se hur Sako och Tikka gevÀr tillverkas med samma maskiner, frÄn rÄmaterial till fÀrdiga produkter. Första vapendelen vi fick se i fabriken, var slutstycken till Sako och Tikka gevÀren. Sako slutstycken tillverkas av en solid metallbit, medan Tikka slutstycken Àr tillverkade av flera olika delar.


RÄmaterialet till piporna levereras till fabriken i metallstÀnger som sedan kallhamras, borras och bearbetas till fÀrdiga pipor. Alla vapendelar ritas, planeras och tillverkas med maskiner och program. Trots den fina teknologin kan ingen maskin ersÀtta ett mÀnniskoöga. DÀrför granskas alla fÀrdiga pipor fortfarande idag av en person, pÄ samma sÀtt som det gjordes förr.


Bild: Sako/Tikka


Syntetkolvarna till gevĂ€ren tillverkas i Finland, medan trĂ€kolvarna tillverkas vid Berettas kolvfabrik i Italien. GevĂ€ren tillverkas, monteras och provskjuts i fabriken (Finland), alla gevĂ€r provskjuts av en person. Detta för att garantera precision och hög kvalitet pĂ„ produkterna. Vid provskjutnings hallen fick vi bland annat se Sako TRG M10 prickskyttevapen monterade med Steiner militĂ€roptik. Även Tikka T3x vapen vĂ€ntade pĂ„ att bli provskjutna och godkĂ€nda, alla nya Tikka T3x gevĂ€r utlovas garanti för tre skott pĂ„ en MOA medan Sako gevĂ€r garanteras fem skott pĂ„ en MOA. DĂ„ vapnen Ă€r provskjutna och det kan konstateras att allt Ă€r i sin ordning, kan vapnen packas ner i förpackningar och levereras till Ă„terförsĂ€ljarna.


Bild: Sako/ Tikka

Tikka T3 gevĂ€ret blev en storsĂ€ljare direkt dĂ„ den första modellen lanserades Ă„r 2002 och har tillverkats nĂ€stan i en miljon exemplar i dagens lĂ€ge. År 2018 tillverkade vapenfabriken sammanlagt ungefĂ€r 100 000 gevĂ€r och ca. 10 miljoner Sako patroner.



Tikka T3x Deerhunter 6.5creedmoor

Efter besöket i fabriken gick vi upp till museet som Àr byggt i den renoverade delen av fabriken. Museet kan Àven anvÀndas som förelÀsningsutrymme med plats för ca 100 personer. Vid sidovÀggarna av salen, finns det vitrinskÄp med Àldre vapen. PÄ ena vÀggen finns det Sako gevÀr och pÄ andra Tikka samt Valmet vapen, Àven andra Àldre mÀrken finns utstÀllda. I museet finns det Àven gamla krigsvapen utstÀllda.




Rundturen avslutades i ett rum med lÀderstolar och massiva trÀbord. Golvet i rummet Àr gjort av trÀbitar som det ursprungligen varit. I rummet finns det vackra trÀkolvar till gevÀr som kan vÀljas till Sako premium vapen, dÄ du personligen vÀljer graden pÄ trÀstocken och vilken kaliber gevÀret skall vara samt hela utseendet pÄ vapnet. Dessa premium "Sako Bespoke" vapen kan bestÀllas genom att kontakta fabriken. Sako har nyligen lanserat en Custom konfigurator, med hjÀlp av den kan du bygga ditt egna Sako 85 gevÀr. Det gÄr att vÀlja bland tusen olika konfigurationer för att hitta ett vapen som Àr i ditt tycke och smak.

Konfiguratorn kan hittas via lÀnken: https://custom.sako.fi/global




Dagen avslutades i gÀstutrymmet dÀr det fanns kulgevÀr, hagelgevÀr, klÀder, prylar, patroner osv utstÀllda. Detta rum Àr som en godisaffÀr för vuxna, med alla nyheter som hör till Beretta koncernen.

Jag lÀmnade Sako fabriken i RiihimÀki med ett leende pÄ lÀpparna och kÀnslan av stolthet eftersom jag vet att alla Sako och Tikka gevÀr tillverkas i Finland, med hög kvalitet för att försÀkra trevliga och trygga minnen för oss skyttar/ jÀgare.



554 visningar
Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page