top of page

Vårjakt på råbock i Österbotten.

Jag trodde alltid att en orre eller annan fågel skulle vara första viltet jag får skjuta med gevär. Denna vår fick jag äntligen skjuta mitt första vilt med gevär, det var inte en fågel utan ett rådjur. Förra hösten blev jag bekant med en av mina följare på Instagram. Han bjöd med mej som gäst för att jaga rådjur i slutet av december, men ingen jaktlycka trots flera försök. Vi beslöt oss för att göra ett nytt försök igen på våren. Det var något som jag hade i tankarna under hela vårvintern. Under våren blev det flera besök till skjutbanan för att öva. Jag hade en hastighetsmätare med mej, då jag provsköt patronen som jag tänkte använda vid jakten. Patronvalet blev Sako Powerhead 2, i kalibern 6.5creedmoor. Vapnet jag använde var en Tikka T3x Deerhunter med en Ase Utra Sl5i ljuddämpare. Tillverkaren utlovar 890 m/s för patronen med en 600 mm pipa. Tikkan jag använder har en 510 mm pipa, vilket resulterade i lägre hastighet på patronen. Ett genomsnitt av de skjutna patronerna blev 810 m/s. Detta är något att ta i beaktande vid skytte på längre avstånd.

Om jag skulle ange 890 m/s i en ballistik applikation som Sako Ballistic, då hade värdena i appen inte motsvarat verkligheten. Därför var det väldigt bra och informativt att skjuta med en hastighetsmätare till hjälp. Nu kunde jag tryggt skjuta på längre avstånd, eftersom jag vet hur vapen/ patron kombinationen fungerar. Jag vet även att jag klarar av att ta ett bra skott på längre avstånd. Detta är något var och en av oss jägare måste känna efter själv. Ifall du inte är 100% säker då det kommer till skytte på längre håll, åk till en skjutbana och öva.Kikarsiktet jag använder mej av är ett, Steiner Ranger 3-12x56BC (BC=Ballistic control). Siktet är utrustat med ett ballistiktorn, vilket underlättar skyttet på längre håll. Som skytt behöver du kontrollera patronens egenskaper, välja rätt ring och självklart provskjuta för att säkerställa att allt fungerar som det skall. Jag valde att byta denna ring på siktet för att få det att passa ihop med patronen jag skulle använda under jakten. På ringen finns det utmärkt färdiga avstånd, som i en jaktsituation lätt kan vridas fram till rätt avstånd, utan att behöva räkna klicken på siktet.

Då jag säkerställt att vapnet och skytten var klara, behövdes även information om jaktområdet och de bockar som finns där. Personen jag skulle följa med hade besökt området flera gånger tidigare och spanat var djuren rörs. Rådjursstammen på området är stor och därför hade jaktlaget valt att tillåta bockjakt på våren. Den 23 maj, körde vi ut till jaktmarkerna för min första bockjakt. Under bilresan diskuterade vi platserna där vi skulle sitta och vad jag behövde tänka på under jakten. Klockan var runt 19 då jag blev avsläppt vid mitt ställe och jag smög mej ut till åkern, ifall det redan skulle finnas djur på platsen. Jag hade med mej lätt utrustning för denna kväll, ett skjutstöd, väska och geväret.
Jag smög längst med skogskanten ut till åkern men såg inga djur. Jag hittade ett bra ställe att sitta på, med en bra överblick av åkern och bra kulfång. Jag bestämde mej för att sitta i ett mindre dike på åkern, intill en liten gran. Med en kartapplikation mätte jag avstånden på åkern för att ha referenspunkter. Under kvällen flög det änder, gåsar och duvor vid åkern, men inget klövvilt syntes till. Vi hade telefonkontakt med värden och han sade att ett rådjur tidigare under kvällen, hade setts ungefär en halv kilometer från mej. I samma stund då jag lägger undan min telefon och lyfter blicken, ser jag en skepnad på andra sidan av åkern. Med små rörelser såg jag genom kikarsiktet att det var en rådjursbock, avståndet var ca 320 meter. Bocken gick ner till åkern för att äta, men plötsligt lyfte den huvudet och spanade mot skogskanten. En get hade också kommit ut ur skogen för att äta. Det var väldigt spännande att följa med då bocken började jaga geten, de sprang väldigt fort runt och runt vid åkern. De sprang mot mej, men svängde av in till skogen i full fart.


Min puls var väldigt hög eftersom detta var första gången jag såg rådjur genom kikarsikte. Efter en halvtimme, såg jag något mindre som kom gående på åkern. En räv följde spåren efter rådjuren, långsamt gick den över åkern och försvann slutligen in till skogen vid samma ställe där rådjuren tidigare sprang in. Jag kände mej väldigt glad eftersom jag hade fått se både rådjur och räv under samma kväll. Det tog en lång stund innan något djur syntes till. Jag hade en förhoppning om att det skulle komma flera djur ut på åkern då solen gått ner. Plötsligt såg jag något vitt röra sej i skogskanten. Det var geten som kom ut ur skogen för att äta igen. Jag följde med geten ett tag genom siktet, då jag lyfte blicken såg jag att även bocken hade kommit fram i skogskanten. Min puls steg igen, jag var väldigt koncentrerad och följde bockens rörelser. Den kom ner från skogskanten till åkern och avståndet var 150-160 meter, det visste jag eftersom jag tidigare kollat upp avstånden. Jag vred kikarsiktet till 160 meter, tog några lugna andetag och bestämde mej för att ta skottet.


Djuret hoppade till och markerade för skottet. Jag sänkte vapnet, tog ur hylsan och magasinet samt meddelade värden att jag sköt på bocken och det var en träff. Under tiden jag väntade på honom, gick jag fram till platsen där bocken stod och följde spåren in till skogen och en bit in i skogen hittade jag bocken. Den känslan som jag hade då i kroppen, kan jag fortfarande känna idag. Lyckan att äntligen få fälla mitt första vilt med gevär och mitt första rådjur, samtidigt som händerna sakta skakade av nervositet och adrenalin i kroppen.

Jag drog ut bocken till åkern samtidigt som värden kom till platsen, för att gratulera mej. Eftersom jag aldrig tidigare tagit ur ett klövdjur, visade och lärde han mej hur det går till. Jag är oerhört tacksam för att jag fick skjuta denna bock. Det tog flera timmar, dagar och år i naturen innan jag fick chansen att skjuta mitt första klövvilt. Mera ekologiskt kött kan inte hittas och detta djur kommer ge mat på bordet en lång tid framöver för min familj.

360 visningar

Comentarios


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page