Sportskytte är en fin sport, men alla jägare behöver också öva skyttet inför jakten. En person som tränar aktivt sportskytte eller som tävlar, har vanligtvis utrustningen i skick. Men en jägare däremot, kanske inte har det på samma sätt. Skjutprestationen består av flera delområden, vilket förbättras genom att öva. Skyttet förbättras även med att se till att vapnet passar skytten och övrig utrustning likaså.
Här är en lista på nödvändig utrustning för säkert hagelskytte, som var och en behöver.
Hörselskydd: Detta är ett måste för alla som besöker en skjutbana. Sedan är det upp till var och en, då det kommer till val av vilken typ av hörselskydd som används. Öronproppar, det finns allt från engångs öronproppar till gjutna proppar som kan användas om och om igen. Det finns aktiva och passiva skydd. Aktiva är vanligtvis elektroniska och användaren hör vanligt ljud som t.ex. prat normalt, men då ett skott smäller av stänger elektroniken av ljudet och blockerar den höga smällen. Passiva skydd däremot blockerar allt ljud hela tiden, som vanliga öronproppar gör.
Jag har alltid ett par Beretta Off-Shot passiva öronproppar med i bilen, ifall jag skulle glömma mina vanliga hörselskydd hemma.
Hörselskyddskåpor, även av dessa finns det aktiva och passiva. Med pris från några euro upp till flera hundra. Vid skytte på skjutbanan använder jag passiva skydd med bra ljuddämpning för att skydda öronen på bästa möjliga sätt. Vid jakt däremot använder jag alltid aktiva hörselkåpor.
Skyddsglasögon: Detta är ett måste på flera skjutbanor lika som hörselskydd. Synen är onekligen det viktigaste sinnet vid skytte. Det finns flera olika detaljer då det kommer till synen, skärpa, kontrast seende och hur ögonen reagerar vid olika ljus o.s.v. Den viktigaste uppgiften skyddsglasögonen har, är som namnet säger att skydda ögonen.
Det räcker med billiga glasögon, som endast kostar några euro ifall skytten inte vill investera i dyrare. Det finns också glasögon som är tillverkade specifikt för skytte, som framhäver kontrasten av naturen och lerduvan, vilket hjälper till under prestationen.
Jag använder ett Beretta Puull glasögonset, som levereras med tre olika färglinser som lätt kan bytas ut enligt väder och tycke.
Skytteväst: Skyttevästen används inte bara för att det ser proffsigt ut, den har även en funktion.
En skytteväst skall inte vara lös utan tajt mot kroppen, för att vapnet lätt skall kunna lyftas till rätt plats. Då fickorna på västen fylls med patroner, drar de ner västen och spänner till den lite extra. Det finns olika typer av västar för olika ändamål. Skall du köpa en väst för allt skytte, välj då en som inte har tjock fodring eller "greppande" material uppe vid brösthöjd som förhindrar ett smidigt lyft av vapnet. Trap skyttevästar är tillverkade enkom för den typen av skytte. De har tjockare fodring, för att dämpa rekylen och för att förhndra vapnet från att glida ner från axeln.
Övrigt:
Ett par stabila skor är även att rekommendera, för att ha maximal stabilitet. Jag använder även en pip avlastare, detta är en tjock läderbit som knäpps fast uppe på skon under skyttet. Medan skytten väntar på sin tur kan piporna lutas mot läderbiten, för att skydda piporna eller chokerna på vapnet. Samtidigt kan skytten slappna av i kroppen, tills det är dags att skjuta igen. Vanligtvis kan det finnas en gummilapp vid skytteplatserna att luta piporna mot, men det kan finnas grus och stenar på dem som sedan kan stöta till pipan och i värsta fall göra skada.
Commentaires