top of page

Test av handkikare med avståndsmätare, del 2.

Uppdaterat: 20 apr. 2021

Priset på test kikarna varierade från 1290€-3280€, då priserna jämförs kan det antas att det finns kvalitetsskillnader. Hur skall dessa jämföras för att hitta vilken kikare som presterar bäst? Vanliga jaktsituationer av en vanlig jägare, är antagligen det optimala och inte någon specialutrustning i ett laboratorium. Jag har därför testat kikarna både under jakter enskilt, men även alla parallellt ute i naturen.


Testet började vid skjutbanan på 100 meters avstånd. Ett stort tydligt mål valdes och i sittande position kunde jag mäta avståndet med alla kikare. Mätresultaten varierade mellan 99 och 101 meter. Alla kikare visade samma värde vid upprepade mätningar. Eftersom alla kikare klarade av att mäta konsistent på kortare avstånd tog jag och ändrade mät avståndet till ca 500 meter, fortfarande med tydligt stort mål. Även detta avstånd klarade alla kikare galant. Slutligen valde jag tydliga referenspunkter på karta ca 700 meter och 1000 meter bort och mätte till de målen. Fortfarande vid 700 meter klarade kikarna att mäta avståndet, men vid 1000 meter uppstår det svårigheter för en del av kikarna. Här kunde jag konstatera att mätningarna skilde sig från varandra gällande avståndet. Kikarna kunde inte mäta avståndet vid varje mätning utan krävde flera mätningar för att få ett avstånd. Efter att jag konstaterat att alla kikare klarade av tydliga mål på varierande avstånd, var det dags att se exakt var skillnaderna fanns. Vid 200 och 500 meter valde jag ut ett mindre mål för att se om alla kikare klarade av det också. Det kortare avståndet kunde alla kikare klara av, men vid 500 meter var det endast några av kikarna som klarade av att mäta avståndet. Slutligen åkte jag ut en vinterdag med kraftigt snöfall och mätte olika kortare avstånd. De valda avstånden var 200 och 500 meter, där det kortare avståndet inte var ett problem för någon av kikarna. Det längre avståndet blev däremot ett problem för flera av kikarna, medan några glänste med sin precision även här.


Delta Optical HD RF 9x45. Detta var den kikaren med lägsta pris som deltog i testet. En bra och solid kikare som klarar av vanliga jaktsituationer utan problem. Inte den skarpaste optiken men ett bra val om du inte vill satsa mer pengar. Den är snabb att mäta med och det finns möjlighet att justera displaystyrkan. Kikaren mäter även höjdvinkel, vilket kan vara användbart vid viss typ av jakt.

Kahles Helia RF 8x42. Kikaren i den lägre prisklassen som presterade bäst. Detta är en kompakt kikare som visar vinkelkompenserat skjutavstånd. Det är enkelt att välja ljusnivå på displayen med en knapp. Den klarar även av att mäta avstånd under snöfall. Prisvärd kikare som klarar all typ av jakt. Det enda negativa är linsskydden i tyg, som jag anser vara krångliga.Steiner LRF 1700 8x30. En kort men bred kikare med skarp optik i alla lägen. Denna klarade av mätningar i samma klass som de dyraste kikarna i testet. Utformningen på kikaren gör den, enligt mitt tycke, aningen klumpig och därmed svår att mäta med en hand. En högklassig kikare utan finesser.


Leica Geovid R 8x42 och Leica Geovid HD-R 2700 8x42. Optiken är väldigt bra i båda kikarna. Hög kvalitet då det kommer till konstruktionen, men linsskydden var otroligt dåliga på båda två. Den dyrare HD-R modellen var i topp med de två dyraste kikarna optiskt. Båda kikarna hade problem med att mäta små svåra mål, vilket drog ner på poängen. Kraftigt snöfall var ett hinder för dessa kikare. Överlag väldigt bra och högklassig.

Alla tester som gjordes, är poängsatta enligt tabellen nedan. Här kan du se hur jag bedömt kikarna.
Swarovski EL Range 8x42 och Zeiss Victory RF 8x42. Dessa två kikare tävlade om vinsten genom hela testet, i sin egna klass. Jag har inget negativt att säga om någondera av dessa två. Swarovski klarade bättre av att mäta i snöfall och mindre mål medan Zeiss var mer ergonomisk och har fler finesser. Optiskt sett är båda likvärdiga och väldigt skarpa, med bra och naturlig färgåtergivning. Zeiss vann testet endast med ett poäng och då är det nog frågan om personlig smak och tycke. Den passade bättre i mina händer och skärpejusteringen är lätt att komma åt, även med en hand. Jag som är högerskytt, håller mestadels vapnet med höger hand. Därför tyckte jag det var behändigt att kunna välja mät funktionen till antingen vänster eller höger hand. Swarovskin har mätknappen på vänster sida vilket passade mig utmärkt. Den har även snabbfästen för bärremmen och den bästa remmen av alla. Oavsett vilken av dessa två som köps kommer personen nog inte att ångra sig. Mina rekommendationer för möjliga köpare. - Delta Optical HD RF 9x45, kikaren som klarar de flesta jaktsituationer bra och är relativt förmånlig. - Kahles Helia RF 8x42, mycket kikare för pengarna. Den klarar av att mäta i varierande förhållanden, samtidigt som den är kompakt och lätt att använda. - Swarovski EL Range 8x42 och Zeiss Victory RF 8x42. Bästa kikarna som var med i testet och hör absolut till de bästa ute på marknaden. Vill du ha det bästa, skall du kolla in dessa två. Pålitliga mätningar med Swarovski i alla lägen, medan Zeiss har finesser som ballistikprogram och temperatur samt lufttrycksmätning.


Det finns en uppsjö av andra märken på marknaden då det kommer till avståndsmätare. Under tiden som testet utfördes lanserade Swarovski en ny modell av avståndsmätare som heter EL RANGE TA som även kan kopplas ihop med deras ballistik applikation. Den är en förbättring av föregångaren som jag nu testat. GPO, Vortex, Meopta och Nikon är några av övriga märken som också tillverkar kikare med avståndsmätare. Sök information och bekanta dig noggrant med den kikare du är intresserad av att köpa. Fundera också ut vilka funktioner du verkligen behöver och är villig att betala för.

Personligen kommer jag köpa en kikare av denna typ, efter att jag fått möjligheten att prova de olika modellerna. Under användningen märkte jag att detta är något jag verkligen har användning för och kommer behöva under jakterna.

3 728 visningar

Comments


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page