top of page

Mina jaktkängor, Meindl och Beretta.

Den eviga frågan, "vilka är de bästa skorna och vilka skall jag köpa?". Finns det ett par som är bättre än alla andra ute på marknaden? Svaret är simpelt, nej det finns inte ett par som skulle vara bäst för alla och i alla lägen. En vildvuxen djungel som man går vilse i, så kan det kännas då det börjar kollas på jaktskor. Ibland behövs det mera stöd och högre skaft då terrängen är utmanande. Ibland behövs ett par lätta och luftiga skor som är trevliga att gå upptrampade leder med. Medan du tidvis kan behöva ett par som du kan stå i vatten med en hel dag, utan att bli blöt om fötterna. Jakterna och tiden som du spenderar ute i naturen kan vara väldigt långa och med varierande väder & vind blir det utmanande för utrustningen. Ifall du blir blöt om fötterna eller får skavsår under dagen, då är det inget som är roligt mer. Därför är det viktigt att välja rätt sko för ditt användningsändamål, för skorna kommer du alltid ha på dej. Hur skall man gå tillväga för att hitta det som passar just dej som köpare, bland allt detta?

Att se alla dessa skor i en affär och försöka då få en ide om var du skall börja kolla, kan vara svårt. Därför lönar det sig att tänka noggrant ut användningsändamålet och sedan kan försäljarna hjälpa till med att välja olika alternativ som du kan bekanta dej med.

Genom åren har jag använt ett och annat par skor för jakt. Alla har inte specifikt varit gjorda för det, medan andra är enkom gjorda för jakt och vandring. Då jag började med jakten år 2013 var det egentligen bara två par skor jag använde, gummistövlar eller vanliga löparskor. Det tog dock inte länge förrän jag ville ha ett par ordentliga skor att jaga med, efter att ha skadat vristerna några gånger i stenig terräng. Då började jag kolla på olika recensioner, vad som skulle kunna passa mej och jag hittade då flera bra alternativ som jag prövade på. Nu tänkte jag gå genom de tre par kängor jag använder under jaktsäsongen aktivt. Det första paret jag införskaffade flera år sedan är Meindl Dovre Extreme GTX Wide, en välkänd jaktkänga som säljs år efter år. Nästa par är Beretta Shelter MID GTX och det senaste paret som kom till hushållet, är Beretta Country GTX. Alla dessa är Gore-tex skor, dock tillverkade av olika material och används till olika ändamål.


Meindl Dovre Extreme GTX Wide.

Efter att jag hade läst en hel del recensioner och varit till affärer och prövat på olika jaktkängor, köpte jag detta par som mina första. Jag har alltid haft den tanken att satsa en gång på kvalitet än att köpa flera gånger billigt som inte håller måttet, inget undantag här heller. Denna känga är som namnet säger (wide) aningen bredare, vilket passar mina breda nordiska fötter väldigt bra. Dessa är högskaftade kängor med skafthöjd på 24cm, vikt på 930 gram, vaxat nubuckläder, Gore-tex innerfoder, memory foam teknologi vilket gör att skorna formas enligt fötterna väldigt bra. Skorna har gummerad kant runt hela skons nedredel och skyddar lädret mot stenar och stötar.

Skorna är lätta att snöra på, med stadiga öglor som hållit formen genom åren. Dessa skor är vattentäta sedan dag ett och är det fortfarande idag utan problem. De första veckorna då skorna användes var det aningen jobbigt. De kändes nästan som att gå med slalomskor, eftersom de är väldigt vridstyva hela vägen. Men efter "inkörningsperioden" passar de nu väldigt bra och är sköna att gå med långa dagar. Sulorna är även väldigt bra i dessa skor och formas enligt fötterna med tiden. Pga att skorna är gjorda av läder, tar det en till två dagar för skorna att torka helt i rumstemperatur, ifall lädret blir vått. Materialvalen och tillverkningen är av hög klass och det märks att det är en påkostad sko av bra kvalitet.

Denna sko är gjord för svår terräng och presterar bäst i tuffa lägen. Pga att den är vridstyv kan man bekvämt ta sej fram i stenig och ojämn terräng utan att vara rädd att fötterna skall ta skada. Läderkängor brukar i regel bli allt bekvämare med tiden. Skall du dock endast gå utmärkta vandringsleder, är denna sko inte det du skall välja. Då är en lättare och lägre sko ett bättre alternativ. Jag är väldigt nöjd med dessa och använder dem varje höst under jakterna. Med att ta bra hand om läderskor både på ut- och insidan kan man förlänga användningstiden av skorna med flera år. Mitt par ser nästan nya ut även idag trots flera år av användning, vilket är ett bevis på bra kvalitet och att jag har skött dem väl. En stark rekommendation för dessa ifall du söker en redig känga för tuff terräng. Det enda negativa med dessa är att jag anser de är aningen hala på blöta stenar och fästet är inte det bästa då. Beretta Shelter MID GTX.

Detta par kängor införskaffades tre år sedan, då jag ville ha något som passar bra till all-round användning, eftersom mina Meindl skor är aningen klumpiga i lätt terräng. Kängorna är gjorda av mocka läder samt cordura förstärkningar. Med en höjd på 20 cm klassas de som en mellanhög sko och vikten är 740 gram. En lättare sko än Meindl men inte heller lika vridstyv. Tycker att skon är flexibel och bekväm att gå med i blandad terräng, även på jämnare underlag och detta var enkom meningen med dessa skor då jag skaffade dem. Dessa skor har hållit mina fötter torra nu de senaste tre höstarna. Jag har använt dem till blandad terräng under vandringar och jakter. Även stått i vatten under andjakter i vasskanten med dem, utan problem. Innertyget på dessa är Gore-tex. Dessa kängor torkar snabbare än mina meindl, vilket är positivt. Sulorna i skorna har jag bytt ut pga jag tycker de inte var bekväma, efter bytet blev upplevelsen mycket behagligare. Skorna har Vibram® Tsavo botten som ger bra grepp i varierande terräng.Dessa är väldigt trevlig och bekväma att gå med i blandad terräng, ifall du ändå behöver lite högre skaft på skon som stöd för vristerna. De håller även fötterna torra i ur och skur. Ett bra alternativ ifall du kollar på en mångsidig känga för dina äventyr i naturen.

Beretta Country GTX.

Sist och minst i storlek är det senaste paret som jag införskaffat och hör till samma "familj" som paret ovanför. Detta är dock en mer vardaglig modell som jag tycker passar till allt, från att gå ut med hunden i blött väder eller att vara ute de första höst mornarna med dagg i marken då du smyger ut på jakt. Då jag kollade på dessa, var det exakt den tanken, jag ville ha en sko som kan användas vardagligt men även under jakterna och valet var lyckat. Dessa är väldigt lätta på fötterna men samtidigt ger de stadga och bra grepp. Dessa har Vibram® Grivolasta botten vilka jag tycker har bra mönster.

Detta par använder jag väldigt ofta och kan konstatera att detta blivit mitt favorit par nu. Har dem då jag går ut på promenader, har dem då jag åker till stugan, då jag är ute i naturen osv. En vardaglig sko som tål vatten samt är bekväma.

Alla tre par använder jag aktivt och är såna jag kan rekommendera åt er. Men eftersom alla har olika typ av fötter och smak, löns det att prova på flera olika innan ni bestämmer er för vad ni skall köpa. På detta sätt hittar ni den sko som kommer vara bekvämast och lämplig för just dej. Men kom ihåg att inte köpa de billigaste för att spara in lite pengar, utan köp de som verkligen är bekväma och passar dej. På det sättet kommer du ha en bekväm sko i flera år. Våren och sommaren är den perfekta tiden att köpa nya skor inför hösten, då hinner ni gå in skorna och höstens jakter kommer vara behagliga.


183 visningar

Opmerkingen


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page