top of page

Jaktstund testar: Tikka T3x Deerhunter.

Tikka T3 geväret blev en storsäljare genast första modellen lanserades år 2002. Tikka T3 har funnits på marknaden i 18 år och är numera känd över hela världen. Det har tillverkats flera olika modeller och med en kontinuerlig utveckling och förbättring, kommer det att lanseras nya modeller också i framtiden. År 2020 tillverkades det miljonte exemplaret av Tikka T3 vid fabriken i Riihimäki. Vapnet var ett T3x Lite Stainless (kal. 270 WSM) och det tillverkades den 10 mars i år.


På bilden kan det miljonte exemplaret ses och den första prototypen (helsvarta vapnet) av T3 geväret.

Bild: Tarja Leponiemi/ Sako

För att läsa mera om historian bakom Sako/ Tikka, läs mitt tidigare inlägg då jag hade möjlighet att besöka vapenfabriken i Riihimäki; Jaktstund besöker Sako.Tikka T3x har en del uppgraderingar jämfört med den tidigare modellen av T3:

 •  Ny bakkappa.

 •  Skumfylld syntetstock.

 •  Slutstyckets styrhylsa i metall.

 •  Rekylklack i metall.

 •  Förstorad utkastarport.

 • Utbytbart handgrepp samt framstock.

Tikka T3x Deerhunter lanserades 2018 som en nordisk modell med klövdjursjägare i fokus och speciellt vakjakt. Vapnet levereras med bl.a ställbar kolvkam, bredare framstock, pistolgrepp, större slutstyckes handtag/ knopp och gängad pipa.


Tikka hör till det billigare segmentet av gevär vilket lockar nya jägare samt personer som vill bygga ett eget vapenpaket, av olika komponenter. Trots att vapnen inte är de dyraste på marknaden, tillverkas de ändå med hög precision och kvalitet. En MOA med tre skott, är vad som utlovas i precision och varje vapen provskjuts innan det lämnar fabriken.

Deerhunter vapnet som jag har testat har varit i kalibern 6.5creedmoor, som blivit allt mer populär på marknaden de senaste åren. Kalibern har en snäll rekyl och en kulbana som lämpar sej för långhållsskytte. Jakten jag bedrivit med detta vapen har varit allt från skogsfågel till rävlock och rådjursjakt. Enligt finsk lagstiftning är det även tillåtet att jaga hjort och älg med denna kaliber. En allround kaliber och allround bössa i mitt tycke.


Tillsammans med detta vapen har jag använt Steiner Ranger 3-12x56 BC kikarsikte och Ase utra Sl5i ljuddämpare. Ett bra och balanserat paket för det mesta skyttet som en jägare behöver. För drevjakt skulle jag dock välja ett sikte med lägre förstoring.

Bild: Emma Nyman

Tekniska specifikationer:

 •  Kaliber: 308Win och 6,5 Creedmoor.

 •  Funktionssätt: Enkelskott med magasin.

 •  Helthets längd: 1030 mm.

 •  Pip längd: 20" (510 mm).

 •  Vikt: 3,0 kg.

 •  Magasin kapacitet: 3+1 ptr.

 •  Syntetisk kolv med justerbar kolvkam.

 •  Picatinny-skena för optiken.

 •  Flutad 20"-pipa med M14x1-gänga för ljuddämpare eller mynningsbroms.

 •  Soft Touch -greppytor. 

 •  Slutstycke med Teflon- beläggning och större slutstyckesknopp.

 •  I paketet medföljer fästen för vapenrem.

 •  1 MOA fabriksgaranti för precisionen.

 • Rekommendationspris 1390€.


Eftersom jag inte laddar patroner själv, valde jag att använda Sako TRG Precision med 8.8 grams helmantlad kula och ett BC G1 värde på 0,545. Den andra patronen jag valde var Sako Powerhead 2 med 7,8 grams kopparkula och BC G1 värde på 0,412.

Då jag sköt på 100 meter med detta vapenpaket, blev det hål i hål med båda patronerna i tavlan. Jag kan inte vara mera än nöjd med denna kombination. Den snälla rekylen gör det lätt att skjuta, även för oerfarna skyttar. Med kikarsiktet ställt på större förstoring, kändes det lätt att skjuta. Jag har hört en del negativt om kopparkulor och precisionen med dem. Men då jag skjuter ett hål i tavlan med två skott, kan jag nog inte klaga att precisionen skulle vara dålig på något vis.

Avstånd 100m, två skott med Sako Powerhead2.

Det finns flera positiva saker med detta gevär som jag vill lyfta fram. Det första är justerbar kolvkam, vi skyttar är alla olika i kropp och skjutstil. Därför möjliggöra denna justering ett bra anlag oberoende skytt. Avtryckarmekanismen är justerbar mellan ett och två kilo. Flera skyttar tycker detta är en viktig justering för att skyttet skall bli behagligt och exakt. Den gängadepipan möjliggör ljuddämpare eller mynningsbroms, jag anser ljuddämpare nästan som ett måste nu då jag vant mej med det. Den större slutstyckesknoppen gör det lätt att repetera vapnet även med tjocka handskar. Det brantare handtaget har jag varit nöjd med, eftersom jag är van med liknande på hagelgevär.Det finns även några saker som jag skulle ändra på vapnet, för att göra det till det perfekta geväret i mitt tycke. Pipan/ lådan och alla metalldelar, skulle jag välja i rostfritt eller med en ceracoat beläggning. Detta för att inte behöva oroa mej för fukt och möjlig rost på metalldelarna. Efter en regnig dag, som på bilden nedan är pipan svår att torka torr mellan pipan och kolven. Jag skulle också välja ett större magasin för att smidigt kunna övningsskjuta på älgbanan, men det går givetvis att köpa till i efterhand.


Som jag tidigare skrev, har jag varit väldigt nöjd med detta vapenpaket. Ett slittåligt vapen som presterar i alla tänkbara situationer är det helt klart frågan om.1 744 visningar

Comments


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

 • Black Instagram Ikon
bottom of page