top of page

Jaktstund testar: Beretta A400 Xtreme Plus. Intervju med Berettas Product Manager, Ricardo Olivieri.

FABBRICA D’ARMI PIETRO BERETTA S.p.A. lanserade år 1958 sitt första halvautomat hagelgevär, som hette Model 60. Med erfarenhet av utveckling på halvautomatiska hagelgevär under 60 års tid, lanserade Beretta våren 2018 den nya modellen A400 Xtreme Plus. Den nya modellen är fullpackad med senaste innovation och teknologi från hagelgevärs sektionen och beskrivs därför som det ultimata halvautomat hagelvapnet.Då nya A400 Xtreme Plus lanserades blev jag omedelbart intresserad av att få prova på den, med alla de nya utlovade teknologierna. Eftersom jag en längre tid redan funderat på att köpa ett nytt hagelgevär, kom denna möjlighet att bekanta mig med nya berettan i ett passligt skede! Jag har nu använt vapnet under en längre period (6 månader) och har hunnit få en bra uppfattning om hur det fungerar. Eftersom vapnet inte är mitt kan jag opartiskt skriva mina upplevelser och tankar kring det. Då jag väljer vapen till mina jakter, har jag några viktiga kriterier i tanke. Det bör först och främst passa min kropp och fysiologi, alltid vara pålitlig, fukttålig, inte ömtålig för stötar och bör kännas bra i alla tänkbara situationer.Bild: Beretta

Vapnet levereras i en hård plastlåda, vilken innehåller följande: Pipan, själva vapnet, fem förlängda Optima HP choker ( Full, Modified, Improved Modified, Improved Cylinder och Cylinder), vapenolja, chokenyckel, rembyglar, förlängningsbit till kolven med längre skruvar, verktyg för att öppna magasin tuben, två olika längd på plugg till magasinet, olika shimsbrickor för att ställa skränkning/ höjd på kolven och bruksanvisning. Lådan är väldigt stadig och allt hålls bra på sina platser även om den skulle vändas upp och ner, förvaringen är lätt då helheten blir väldigt kompakt och kort. Jag som använder vapnet rätt aktivt har valt att låta det vara monterat och ställt det in i vapenskåpet utan lådan. Jag har även en vapenrem i användning, men när den är på får den dock inte plats i lådan.Vapnet är väldigt enkelt att montera ihop, framstocken är fast med B-lock systemet som öppnas genom att trycka in korken och vrida ett kvarts varv. Då korken är loss kan framstocken tas bort, sedan förs pipan på plats och vapnet monteras ihop i omvänd ordning.


Det första intrycket jag fick av vapnet, var väldigt positivt. Allt är gjort med kvalitet och design i tanke, då jag jämför med billigare halvautomater som jag skjutit med tidigare. Beretta A400 modellerna är inte de lättaste eller slankaste då det kommer till utformningen, vilket kanske inte alla gillar. Vapnet är dock väldigt välbalanserat och känns därför inte klumpigt enligt mej. Det har en gummiyta på greppytorna som inte är hala även om det skulle regna. Det har även gummering uppe på kolven där kinden ligger mot. Jag tycker att greppytan för bakre handen är väldigt bekväm, vinkeln är brantare och liknar mer ett pistolgrepp vilket känns väldigt bra i min hand.Bild: Marianna Saren, Haulikkokoulu& Kiväärikoulu

Vapnet hade jag med på Haulikkokoulu & Kiväärikoulu hagelgevär skyttekurs och där justerade vi kolven tillsammans med instruktörerna för att passa min fysiologi och skjutstil. Vi förlängde och höjde kolven med de delar som följer med vapnet. Nu sitter vapnet perfekt och lyften är alltid likadana. Det är väldigt enkelt att göra justeringarna.


Tekniska specifikationer.


-Piplängd (cm): 66/71/76

-Piplängd (tum): 26/28/30

-Piptyp: Optima Bore HP, Steelium Plus -Patronläge (mm): 89 -Patronläge (tum): 3" 1/2 -Choker: 5 Black Edition 20 mm förlängda choker -Kaliber: 12 - Omladdningssystem: Gas -Spång: Ventilerad och höjd spång 7x7mm, med korn på mitten av pipan samt ute på ändan. -Stock: Kick-Off Mega & Kick-Off 3 med Soft Comb

-Montagefäste: Fräst spår med gängade hål.

-Vikt: 3,45 kg

-Rekommendationspris: 2490€

Eftersom jag arbetar med teknik och produktutveckling var jag väldigt nyfiken på vad Beretta har inkluderat för teknologi i vapnet. Några av teknologierna de valt är Steelium Plus pipa samt Kick-off mega & Kick-Off 3 med Soft Comb rekyldämpning.Kick off mega. Rekyldämpningssystemet bygger på tre hydrauliska stötdämpare. Med detta system har Beretta lyckats att minska kända rekyl mängden med 70 %, jämfört med att inte ha någon dämpning. Detta system är det effektivaste rekyldämpningssystemet på marknaden för tillfället. Två av dämparna är monterade i bakre delen av kolven, vilka tar emot rekylen orsakad av explosionen i patronen. Den tredje dämparen finns i halsen av kolven och tar emot kraften orsakad av låset som slår tillbaka vid omladdning. Alla dämpare är kombinerade med återfjädring. Bilden nedanför visar hur det gröna i bilden är stillastående medan det gula rör sig bakåt under skottet. Kindkontakten kan behållas hela tiden utan att rubbas och ett uppföljnings skott är snabbt att skjuta.

Detta system fungerar utmärkt, under testperioden har jag skjutit allt från 24g-50g laddningar och dämpningen har varit väldigt bra. En ny skytt skulle uppskatta detta vapen eftersom rekylen är betydligt mjukare än på ett dubbelpipigt vapen. Vid lerduveskytte är det enkelt att skjuta dubbla duvor, eftersom pipan knappt rör sig uppåt och rekylen är mjuk. Även vid jakt har jag vid flera tillfällen kunna skjuta dubler på olika fågelarter.

Bild: Beretta

Steelium Plus pipa.

Fundamenten för Steelium piporna ligger i några huvud detaljer; Tre-legeringsstål (Ni, Cr, Mo), borrningen av pipan, kallhamrad pipa, värmebehandling i vakuum och en koning på minst 80 mm. Interna profilen på OptimaBore HP piporna är designade och testade för att säkerställa utmärkt ballistisk prestation med alla typer av ammunition. Detta leder till en jämnare spridning på hagelsvärmen och mer hagel träffar målet. Detta hjälper även till med att pipan inte lyfts lika mycket vid skott och rekylen blir lägre. Jag har endast använt modified choken som följer med vapnet. Den har visat sig fungera väldigt bra varierande ammunition både till jakt och lerduvor. Jag har skjutit trap, skeet, jägarskytte och jagat allt mellan duva och gås med samma choke. Den sprider jämnt och med de patroner jag har jagat har det varit en väldigt effektiv kombination. Enligt mej behövs inga eftermarknads choker till detta vapen, då de som kommer med från fabriken är av väldigt hög kvalitet. Steelium plus pipan som finns på detta vapen har en tredelad koning som är ungefär 320 mm lång, på 76 cm pipan (pipan i mitten på bilden nedanför). Denna typ av pipa används även på dyrare Beretta tävlings vapen.


Bild: Beretta

Andra förbättringar på vapnet är att på vapnet finns det ett montagefäste med gängade hål, ifall någon vill montera ett rödpunktssikte på vapnet. Spången har höjts, detta var nytt för mig och tog en liten stund att hitta rätt sikt/träffpunkt. Detta vapen skjuter överlag väldigt rakt mot och betyder att skjuter du på ett stillastående mål, bör målet nästan täckas helt av kornet annars lämnar träffen under målet. Laddningsporten har förstorats och patronlyftaren förlängts, för att undvika det som på engelska kallas "tum bite". Det betyder att inte fingret hamnar i kläm då du laddar i en ny patron i magasinet som det tidigare kunde göra. Omladdnings handtaget är större än vanligt på Beretta vapen, även låsets frigörningsknapp vilket har visat sig vara väldigt behändigt med handskar på händerna under de kallare perioderna.
Under testperioden (vår till höst) har jag skjutit ca 1000 patroner med bössan, allt från lätta lerduve patroner till tyngre jaktammunition. Vanligtvis brukar halvautomater krångla med 24 grams laddningar vid övningsskytte, denna bössa har kastat ut hylsorna lika fint som de med tyngre laddningar. Detta var något jag fick kommentarer om vid skjutbanan, att vilken ammunition skjuter jag då den laddar om hela tiden utan problem. Temperaturerna har varierat från vårens -5°C till sommarvärme på +30°C och även dagar med regn och snöslask. Detta vapen har inte gjort ett enda omladdningsfel eller att skottet inte skulle ha smällt då jag skjutit, vilket jag anser väldigt pålitligt. Fukttålighet är en viktig detalj för mig och detta vapen visar även sin styrka här, jaktdagar vid havet och regniga dagar i skogen utan problem med rost eller korrosion. Detta är enligt mej det bästa vapen jag testat hittils på marknaden, för sjöfågel jägare.


Intervju med Ricardo Olivieri:


-Vem är Ricardo Olivieri?

Jag jobbar som product manager för jakt- och tävlingshagelgevär vid Beretta.

-Arbetshistoria vid Beretta.

Jag har jobbat här sedan 2015, som product manager.


-Varför arbeta vid Beretta?

För att jag gillar vapen och har jagat/ skjutit med vapen sedan sex års åldern.


-Vad hör till dina uppgifter i din nuvarande position?

Min uppgift är att lyssna och känna av marknaden för att sedan kunna utveckla nya produkter tillsammans med utvecklingsavdelningen åt kunderna. Ofta även förutse vad marknaden behöver och förse den med nya teknologier samt innovationer.


-Passioner som driver dej?

Teknik, tävling och teknologi kombinerat med frilufts livsstil.


Information om Beretta A400 Xtreme plus.


-När började projektet med att ta fram detta vapen och hur lång var processen till färdig produkt?

Det tog oss två år att identifiera de kritiska framgångsfaktorerna för att utveckla det nya vapnet, eftersom vi redan från tidigare har modellen (A400 Xtreme Unico). Under denna tvåårsperiod fokuserade vi mest på vad jägaren gör, hur tankesättet har ändrats vid köp av nytt vapen de senaste åren. Vi ville även erbjuda något extra med tanke på prestanda, teknologi och komfort åt målgruppen som nu var sjöfågel jägare i nordamerika. Med allt detta i tanke tillverkade vi det bästa tillverkade halvautomat hagelgeväret någonsin enligt mig. Lägsta rekylen på marknaden, bästa pålitligheten och självklart Beretta kvalitet. (Även ett bra vapen till lerduveskytte.)


-Varför Steelium plus pipa istället för steelium pro eller endast steelium?

Varför Steelium Plus? Simpelt. Det är som med F1, vi tar teknologin från våra “racing produkter” och för dem vidare på "vardagliga" produkter som de flesta kunder köper. I detta fall förbättrar den förlängda koningen i pipan hagelsvärmens spridning, speciellt med magnum och super magnum patroner. Ammunitionen utvecklas och det gör även vi, därför valde vi Steelium Plus pipan till detta vapen. Plus märkningen i modellnamnet kommer från Steelium plus vilket är ett stort plus med denna produkt.


-Blink låset.

Blink systemet är vårat senast utvecklade roterande lås som är väldigt snabbt och pålitligt jämfört med systemet som är på 391 serien.

Antalet delar är färre, rengöring och montering är väldigt lätt. Produktionen av detta lås är även mindre komplicerat.


-Kickoff mega rekyldämpning.

A400 Xtreme Plus har det bästa rekyldämpningssystem vi har tillverkat, med tre hydrauliska stötdämpare. Två av dämparna är monterade bak i kolven och tar emot krafterna orsakade av explosionen i patronen som orsakar att vapnet förs bakåt. Den tredje dämparen är monterad vid halsen på kolven och tar emot kraften då låset slår bakåt, med dessa dämpare uppnår vi att skytten känner 70 % mindre rekyl.


- Varför de nya Black förlängda chokerna?

Förlängda choker är lättare att skruva i bössan eftersom inga verktyg behövs och det är mycket lättare att se vilken choke är i bössan. Det är även kosmetiskt snyggare med förlängda choker.


-Omladdnings hastighet med tre patroner?

Med A400 Xtreme Plus vapnet har jag sett skyttar skjuta tre patroner på ca 0.11 sekunder utan att vapnet får störning med omladdningen. Snabb som en pistol, för den genomsnittliga skytten är det intill omöjligt att skjuta snabbare än vad vapnet skulle klara av.


-Har delarna någon speciell beläggning för att tåla fukt och nötning bättre?

Ja, vi använder oss av en teflonbeläggning på interna delarna. Nickelbeläggning används även och pipan är med en liknande beläggning som camo film. Pipans insida är även kromad.


-Detaljer med A400 Xtreme plus som andra tillverkare inte har?

Rekyldämpning.

Ballistisk prestanda.

Värde för pengarna (några huvud detaljer: längre omladdnings handtag, 5 förlängda choker, större frigörningsknapp till låset, omdesignad omladdningsport för att minimera att fingret lämnar i kläm, grön indikator för att lättare se ifall magasinet är tomt, höjd spång, steelium plus pipa, gummerade greppytor och mjuk kolvkam).

Kvalitet och pålitlighet.1 511 visningar

Comments


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page