top of page

Jaktstund besöker Sako vapenfabrik.


Bild: Sako/ Tikka

Historien bakom Sako sträcker sig till 1919, då Suojeluskuntain yliesikunnan asepaja grundades (Sako). Två år senare 01.04.1921 bildades ett separat aktiebolag i Helsingfors, Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy och vapenfabriken flyttades till Riihimäki i december 1927 där den fortfarande är verksam idag. Under krigsåren 1939-1944 tillverkade Sako ungefär 275 miljoner maskingevärspatroner till finska försvarsmakten. Den 29.9.1983 ändrades företags namnet till Oy Sako- Tikka Ab. Företaget har haft flera olika ägare genom åren, några exempel är Nokia, Finlands Röda Kors och Valmet. Den 3.1.2000 skedde en stor förändring då den tidigare ägaren Metso Ab sålde 100% av Sako aktierna till italienska Beretta Holding B.V.. Beretta är en vapentillverkare som alla jägare och skyttar känner till, vars arbeten har dokumenterats sedan år 1526.Det är nästan 20 år sedan Beretta Holding köpte Sako och vapentillverkningen finns fortfarande kvar i Riihimäki som den gjorde redan för 92 år sedan. Sako har ca 300 anställda idag, varav ungefär 90% jobbar vid fabriken i Riihimäki.

Beretta är ett gammalt familjeföretag som genom historien har köpt flera mindre företag. Beretta Holding koncernen äger idag flera företag, t.ex. Beretta, Benelli, Franchi, Sako, Tikka, Steiner, Burris, Victix, Stoeger. Beretta Holding investerade ungefär fem miljoner euro på att renovera Sako fabrikens äldre byggnad, vilket visar hur de uppskattar traditioner och gamla seder. Renoveringen började hösten 2016 och den gjordes på bästa möjliga vis för att byggnaden skall hålla i ytterligare 100 år till.

Renoveringen slutfördes våren 2018.

Jag fick möjligheten att besöka Sako vapenfabriken vintern 2019, tillsammans med andra vapen- och jaktintresserade personer. Dagen började med en tågresa från Vasa till Riihimäki. Vi besökare blev mottagna vid porten av inhemska försäljningschefen, som skulle vara vår värd under dagen. Besöket började med kaffe och tilltugg i gästutrymmet, samt en presentation av företagets representanter. Vi fick höra en detaljerad presentation om Sako:s historia och om nutidens vapentillverkning. Efter det var det dags för en rundtur på området och i fabriken.


Bild: Sako / Tikka

Fabriken är en stilren och modern vapenfabrik med högklassiga verktyg. Utrymmena var otroligt rena, ingen olja eller metallflis på golven.

Under rundturen fick vi se hur Sako och Tikka gevär tillverkas med samma maskiner, från råmaterial till färdiga produkter. Första vapendelen vi fick se i fabriken, var slutstycken till Sako och Tikka gevären. Sako slutstycken tillverkas av en solid metallbit, medan Tikka slutstycken är tillverkade av flera olika delar.


Råmaterialet till piporna levereras till fabriken i metallstänger som sedan kallhamras, borras och bearbetas till färdiga pipor. Alla vapendelar ritas, planeras och tillverkas med maskiner och program. Trots den fina teknologin kan ingen maskin ersätta ett människoöga. Därför granskas alla färdiga pipor fortfarande idag av en person, på samma sätt som det gjordes förr.


Bild: Sako/Tikka


Syntetkolvarna till gevären tillverkas i Finland, medan träkolvarna tillverkas vid Berettas kolvfabrik i Italien. Gevären tillverkas, monteras och provskjuts i fabriken (Finland), alla gevär provskjuts av en person. Detta för att garantera precision och hög kvalitet på produkterna. Vid provskjutnings hallen fick vi bland annat se Sako TRG M10 prickskyttevapen monterade med Steiner militäroptik. Även Tikka T3x vapen väntade på att bli provskjutna och godkända, alla nya Tikka T3x gevär utlovas garanti för tre skott på en MOA medan Sako gevär garanteras fem skott på en MOA. Då vapnen är provskjutna och det kan konstateras att allt är i sin ordning, kan vapnen packas ner i förpackningar och levereras till återförsäljarna.


Bild: Sako/ Tikka

Tikka T3 geväret blev en storsäljare direkt då den första modellen lanserades år 2002 och har tillverkats nästan i en miljon exemplar i dagens läge. År 2018 tillverkade vapenfabriken sammanlagt ungefär 100 000 gevär och ca. 10 miljoner Sako patroner.Tikka T3x Deerhunter 6.5creedmoor

Efter besöket i fabriken gick vi upp till museet som är byggt i den renoverade delen av fabriken. Museet kan även användas som föreläsningsutrymme med plats för ca 100 personer. Vid sidoväggarna av salen, finns det vitrinskåp med äldre vapen. På ena väggen finns det Sako gevär och på andra Tikka samt Valmet vapen, även andra äldre märken finns utställda. I museet finns det även gamla krigsvapen utställda.
Rundturen avslutades i ett rum med läderstolar och massiva träbord. Golvet i rummet är gjort av träbitar som det ursprungligen varit. I rummet finns det vackra träkolvar till gevär som kan väljas till Sako premium vapen, då du personligen väljer graden på trästocken och vilken kaliber geväret skall vara samt hela utseendet på vapnet. Dessa premium "Sako Bespoke" vapen kan beställas genom att kontakta fabriken. Sako har nyligen lanserat en Custom konfigurator, med hjälp av den kan du bygga ditt egna Sako 85 gevär. Det går att välja bland tusen olika konfigurationer för att hitta ett vapen som är i ditt tycke och smak.

Konfiguratorn kan hittas via länken: https://custom.sako.fi/global
Dagen avslutades i gästutrymmet där det fanns kulgevär, hagelgevär, kläder, prylar, patroner osv utställda. Detta rum är som en godisaffär för vuxna, med alla nyheter som hör till Beretta koncernen.

Jag lämnade Sako fabriken i Riihimäki med ett leende på läpparna och känslan av stolthet eftersom jag vet att alla Sako och Tikka gevär tillverkas i Finland, med hög kvalitet för att försäkra trevliga och trygga minnen för oss skyttar/ jägare.558 visningar

Comments


Commenting has been turned off.
Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page