top of page

Hylje Snow Camo M05 overall.

I Finland ställer vinterförhållandena sina egna utmaningar och krav av utrustning. Efter några års övervägande bestämde jag mig för att köpa en HYLJE SNOW CAMO M05 overall för vinterjakter. Jag hade sett denna overall användas i samband med jakt och på sociala medier, och den verkade vara riktigt bekväm och av hög kvalitet, så baserat på det beslutade jag mig för att köpa min egen. Efter två säsongers användning delar jag nu mina egna erfarenheter av overallen med er. Enligt tillverkaren har denna dräkt varit mycket populär vid jakt, även om den inte är särskilt tjockt fodrad. Tack vare det ljudlösa enstex-tyget passar den också för rörlig jakt, som exempelvis toppfågeljakt och annan vinterutomhusaktivitet. M05 mönstret utvecklades för försvarsmakten år 2007 och var skyddat som varumärke fram till 2016. Under min egen tjänstgöring användes kläder med samma mönster.Det här är en overall utan membran, som enligt min åsikt passar mycket bra för användning från slutet av hösten fram till våren. På grund av dess andningsförmåga är den lämplig för aktiviteter med mycket rörelse samt för att användas med flera lager kläder under. Overallen är designad för nordiska kroppstyper och storlekarna är rymliga, det finns gott om plats för varma kläder även under kalla dagar. Storlekar finns från XXS till 4XL. Själv har jag vanligen storlek L/XL på kläder och valde storlek XL av overallen, vilket är en perfekt passform för mig. Överdelen är lite tight när man tar på sig den, men när overallen väl är på sitter den väldigt bra. Yttertyget är behandlat för att vara vatten- och smutsavvisande, men det är inte vattentätt. Det här är en relativt lätt och tunn overall som är lätt att bära med sig i en ryggsäck vid behov. Inuti finns hängslen som håller overallen på plats och kan justeras för att vara lagom tight eller lös. Överdelen kan tas av om det blir varmt eller under en paus, då overallen hålls uppe av hängslena. Benen är stora och kan justeras med kardborreband, det går bra att använda tjocka vinterstövlar tillsammans med overallen utan problem.


Huvan på overallen är inte löstagbar och är utrustad med spännband i framkanten. Enligt min åsikt är huvan lite för tight. När overallen är helt stängd kan jag inte enkelt få på mig huvan, utan jag måste lossa dragkedjan på overallen så att huvan blir tillräckligt lös för att kunna sättas på och sedan stänga dragkedjan på overallen tillbaka. Overallens dragkedja fungerar åt båda hållen. Overallen har två stora fickor vid låren, två fickor i maghöjd och två bröstfickor.


I bröstfickan passar till exempel en VHF-telefon eller en vanlig telefon. På overallen finns det två D-ringar i midjan där man snabbt kan hänga upp de nödvändiga sakerna inom räckhåll för händerna. Enligt min åsikt kan man inte sätta handskarna inuti ärmarna om man vill ha fullt skydd från snön, eftersom ärmarna har tighta muddar i ändarna. De har fungerat bra och hållit kylan borta från handlederna, men ibland skulle jag vilja ha en något större ärm med kardborreband för att handsken kan sättas under ärmen och hållas fast ordentligt.Jag har använt overallen vid jakt, isfiske, skridskoåkning, utomhuslek med barnen och snöarbeten på gården. Eftersom denna overall inte har något membran passar den för allt detta. Ibland har jag haft mycket varma kläder under när jag har suttit på pass eller isfiske och när jag har åkt skridskor har jag bara haft underställ på mig under overallen. Overallen har blivit smutsig av användningen men den går att tvätta i maskin och jag har inte hittat något stort slitage någonstans trots två säsonger av flitig användning. Alla dragkedjor fungerar även felfritt ännu. Enligt min åsikt är det en kvalitetsoverall eftersom den har hållit bra utan att gå sönder och alla sömmar har hållit ihop osv.


Vid jakter har VHF-radion fått bra med plats i bröstfickan, antennen går genom öglan uppe vid axeln och håller den stadigt på plats. Kniven kan hängas smidigt i D-ringet vid höften och är redo när den behövs. Det finns bältesögla vid midjan, men jag har inte använt bälte eftersom jag vill att värmen ska överföras mellan över- och underdelen utan problem.


Precis som alla kläder som är fuktiga av svett eller vatten efter användning måste även denna luftas och torkas inför nästa användning. Det har inte varit några problem med torkningen när jag har hängt upp overallen på en galge och lämnat den öppen så den har fått torka i lugn och ro.Eftersom det är en vit vintersäsong overall syns blod och all annan smuts tydligt på tyget. Rengöring kan göras med en fuktig trasa och sedan tvättas hela overallen i tvättmaskinen efter längre användning.


Overallen har ingen separat användningsgaranti men i problem situationer hittar den vänliga kundtjänsten en lämplig lösning för dej.


Denna overall är Vinter Camo och avsedd för vinterbruk, även om den är relativt tunn. Andra camo-overaller finns också tillgängliga, Action Camo som är grönt camo-färgat och Winter Woodland M05 som är en blandning av grönt och vitt camo som passar bra i en vintrig skogsmiljö.


Om du letar efter en mångsidig overall är detta ditt val, om du däremot letar efter en riktigt varm passoverall bör du välja något annat. Detta är en kvalitetsoverall avsedd för aktiv rörelse eller bra lagerklädsel.


Tillverkarens produktbeskrivning:

 • HYLJE Snow Camo M05 97-1914-0018-030

 • Yttermaterial: 70 % polyester / 30 % bomull, Ökotex-certifierad

 • Vikt: 235 g/m2

 • Foder: Valtherm 80 g/m2, 100 % polyester, Ökotex-certifierad, CLO-värmevärde 1,59

 • Hållbara Opti-dragkedjor

 • Framkant på dragkedja

 • Bröstficka inuti overallen

 • Fyra dragkedjefickor på överdelen

 • Två dragkedjefickor på underdelen

 • D-ringar i midjan på båda sidor

 • Resår i midjan

 • Vyölenkit

 • Gummerad rand på axlarna

 • Löstagbara hängslen

 • Muddar i ärmsluten

 • Formande veck vid knäna

 • Justerbar kardborreband i bensluten

 • Fast huva

 • Justerbar snodd i huvens framkant

 • Tillverkad i Estland

 • Design från Finland

1 visning

Opmerkingen


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

 • Black Instagram Ikon
bottom of page