top of page

Gör det själv; Jerk rig för sjöfågeljakt under 15€.

Uppdaterat: 26 feb. 2021

Alla som jagat fågel med bulvaner eller vettar vet att en viktig detalj för lyckad jakt, är rörelse av lockfåglarna. Personligen började jag, jaga med bulvaner några år efter att jag tog jaktkort. Orsaken till att jag började jaga med vettar var, att jag ganska snabbt insåg att det skulle bli nästintill omöjligt att lyckas utan vettar vid mina jaktmarker. Av den orsaken köpte jag mina allra första billiga andvettar, av en bekant som inte längre hade användning för dem. Trots att de vettarna inte var av bra kvalitet, lyckades jag locka in några änder med dem. Under årens lopp har jag köpt nya andvettar av bättre kvalitet. Jag har även införskaffat en robotand, för att ytterligare få ett element som lockar in fåglarna.


Nu har jag själv byggt ihop en billig ”jerk-rig”, för att göra det ännu mer realistiskt med vettarna i vattnet. Jag skall jag visa hur jag gick till väga. Denna modell kan byggas av vem som helst, till en kostnad under 15€. Ifall du råkar ha material liggande hemma, kan det till och med bli ännu billigare. Detta tror jag kommer fungera väldigt bra och jag kommer använda det mycket under höstens jakter. Det du behöver är,

· Ett 20 mm PVC rör, det är två meter långt. Kostnad ca 2 euro.

· 60 m snöre, längden kan variera men bör vara långt. Kostnad ca 7 euro.

· Mörk färg att måla PVC röret med. Jag hade mattsvart färg hemma, som jag använde. En sprayburk med färg kostar ungefär 4€. Bygg din Jerk-rig enligt följande. Såga först ena änden av PVC röret i brant vinkel, för att göra det spetsigt. Detta för att det skall vara lättare att trycka ner röret i botten. Jag kortade av mitt rör lite, eftersom de platserna jag kommer jaga på inte har djupare vatten än en meter.


Du behöver sedan en borr, för att göra hål i röret med. Jag borrade flera hål genom röret, på olika höjder. På detta sätt kan jag alltid hålla linan nära vattenytan, eftersom djupet av vattnet varierar beroende på var jag jagar.


Då du har borrat hålen, är det dags att måla röret. Rengör röret från fett och smuts, för att färgen skall fästa. Eventuellt kan du slipa den blanka ytan på röret lite lätt med sandpapper, för att färgen skall fästa bättre. Måla röret, gärna med en mörk färg såsom mörkbrun, grön eller svart och låt torka. Använd endast matta färger, för att röret inte skall glänsa.

Simpelt, nu var vi klara!


Ta med dej röret, snöret och vettar till t.ex. en strand, för att prova hur det fungerar. Placera röret på önskat avstånd och tryck ner i bottnen, knyt snöret i det hål som är närmast vattenytan. Ta sedan 4-6 vettar och fäst dem i snöret med en loop under kölet.Nu är allt klart för användning. Tanken med detta är att då vi drar i snöret, rörs vettarna i vattnet och röret böjs en aning. Då snöret släpps dras vettarna tillbaka av röret, vilket skapar rörelse av vettarna och vattnet. Detta gör att det ser mer naturligt ut än vettar som bara står stilla i vattnet.


288 visningar

Comentarios


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page