top of page

FIN vs. SWE knivkampen, Marttiini möter EKA.

När du köper en ny kniv till friluftsliv skall du först och främst fundera på vad den kommer används till. Det finns flera olika sorters knivar: buköppnare, fällkniv, klassisk kniv och lappkniv är några av de vanligaste. Kniv är något alla jägare, fiskare och andra personer som ofta rör sig i naturen.


Vad är en bra friluftskniv? Det är absolut en smaksak och beroende på användningsändamålet, men i grund och botten tycker jag den skall ha ett vasst och tåligt blad samt ett grepp som passar dina händer. Sedan är kvalitet något jag håller väldigt viktigt.


Mina två nya knivar för kommande säsong kommer vara Marttiini Skinner Martef och EKA SWEDE 9. Båda knivarna är prissatta under 50€, vilket jag tycker är förmånligt. Då jag valde knivarna, sökte jag såna som inte är allt för dyra, men ändå av kända tillverkare. De knivar jag använder, vill jag även att skall ha fingerskydd före bladet. Dessa två knivar är totalt olika till utseende och utformning men ändå väldigt mångsidiga.

Marttiini Skinner Martef


Finska Marttiini har tillverkat knivar sedan år 1928, alltså över 90 års erfarenhet av knivtillverkning. Då jag var liten och fick min första kniv var det en Marttiini, tänkt speciellt för barn med en rundad topp. Dessa barnknivar finns fortfarande till salu och min son har nu en sådan kniv, att ha med på våra skogsturer.Skinner Martef är en klassisk jaktkniv med det där lilla extra. Marttiini har tagit fram en beläggning de kallar Martef, som de har på denna kniv och även på andra modeller. Martef beläggningen avstöter smuts och fukt. Beläggningen minskar friktionen till bladet och skyddar samtidigt mot korrosion.
Bladet är 11 cm långt rostfrittstål med den ovannämnda Martef beläggningen på. Bladet är 19 mm på det smalaste stället nere vid skarvet till skaftet medan den är som tjockast ute vid ändan 24 mm. Bladet är avrundat ute på toppen på en längre sträcka. Handtaget är i orange gummi, med bra mönster för ett stadigt grepp även som fuktig. Totala längden på kniven är 23 cm. Kniven kommer tillsammans med en svart läderslida med bältslinga. En stilren och praktiskt kombination i mitt tycke.
EKA SWEDE 9

Svenska EKA har en ännu längre historia inom knivtillverkning än Marttiini. De har tillverkat knivar sedan år 1882. De har sedan början tillverkar fick- och pennknivar, senare har de även tillverkat andra typer av knivar. Den som de flesta känner till EKA för i dagsläget är nog deras G3 Swingblade. Den har både en vanlig kniv och buköppnare i samma, vilket är uppskattat av många jägare.


Swede 9 är en klassisk fickkniv med modernare utformning och material. Kniven har ett 90 mm långt blad tillverkat av rostfritt stål. Den har en unik bladspärr som frigörs bak på kniven. Denna typ av låsning ger en säker bladspärr samtidigt som greppet är bekvämt. Bladet slipas hela vägen till koniska clip point-typen. Kniven monteras med maskinskruvar av hög precision. Detta tillåter användaren till att finjustera bladgången och kan plocka isär hela kniven vid behov. Handtaget är tillverkat av G10 Camo-trähandtag med utseende av träd och styrkan av komposit. På baksidan av kniven finns en fickklämma.


Med denna kniv följer det med en Mini-FireSharp, som är ett litet verktyg för att vässa kniven samt att göra upp eld med. Det kommer även med ett Paracord 550 band som kan fästas på kniven.
Sammanfattning


Eka kniven levereras i en enkel och aningen tråkig plastförpackning. Marttiini kniven levereras även i plastförpackning men den ser helt enkelt trist ut. Dessa båda förpackningar skulle se mycket trevligare ut med en fin bild som bakgrund.

Båda knivarna är väldigt vassa från fabriken, för en vanlig konsument är de vassa nog för att göra mycket skada om kniven skulle slinta och skära i handen som exempel.

Jag har använt båda knivarna nu en tid och har hittat de saker jag anser är bra med båda och vad jag kan rekommendera dem till. Knivarna kan inte jämföras med varandra speciellt bra, utan de kompletterar varandra. Båda är väldigt prisvärda och ett litet plus i kanten får EKA kniven då den kommer med den lilla vässaren och tändstålet som kommer till avnändning ofta vid utomhusaktiviteter. EKA kniven skulle jag absolut rekommendera som en allround kniv för den som behöver kniv till lättare saker som att tälja mindre pinnar eller till en fågel jägare där kniven inte blir väldigt blodig. Eftersom det är svårare att rengöra denna kniv noggrant p.g.a. dess uppbyggnad. Handtaget är bekvämt och bladet gillar jag väldigt mycket. Detta på grund av dess spetsighet och storlek, vilket gör den väldigt mångsidig till flera olika situationer. Storleken på hela kniven gör den väldigt diskret och användbar. Ihopfälld är kniven endast 12,4 cm lång vilket gör att den ryms i alla fickor och väskor. Med fickklämman kan den även fästas på flera olika ställen på t.ex. kläderna. Efter ett tag av användning är skärpan fortfarande bra, En vass, smidig och väldigt användbar kniv för alla som behöver en kniv till friluftslivet.


Marttiini kniven skulle jag rekommendera till en sådan person som behöver kniv till mer utmanande uppgifter, som att klyva vedpinnar eller till att ta ur större djur i samband med jakt. Även om denna kniv skulle bli väldigt smutsig och blodig är den lätt att rengöra p.g.a. dess uppbyggnad och material. Kniven är däremot aningen stor med tanke på att den inte kan läggas lätt ner i en ficka. Greppet på denna kniv gör den väldigt stadig i alla tänkbara lägen som en jägare kan hamna ut för. Även denna kniv har behållit sin skärpa bra trots att den blivit använd en hel del. Detta är en bra jaktkniv som användaren uppskattar. Kniven känns väldigt stabil och stadig i handen hela tiden. Denna kombination kommer jag klara mej långt med det kommande året. Oavsett är jag ute och vandrar med familjen eller ute och jagar. Dessa knivar kommer få jobben gjort galant. Har inte hittat något direkt negativt med någondera av dessa knivar! Därför kan jag rekommendera båda knivarna med gott samvete. https://eka-knivar.se/produkt/eka-swede-9/

584 visningar

Comments


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page