top of page

Beretta jaktkläder.

Alla jägare vet att fel typ av klädsel kan förstöra en hel jaktdag. Skavande skor, kläder som inte tål regn, för varma kläder vilket leder till att jägaren svettas, för stora eller för små kläder, det finns väldigt många olika aspekter på vad som kan gå fel med klädseln. Däremot då du hittar kläder som känns bra och de är passande för den jakten som skall bedrivas, blir det ett nöje att jaga då du inte behöver tänka på utrustningen. Desto flera år som går tillsammans med jakten, blir utrustningen viktigare enligt mej och jaktkläderna blir en stor investering. Därför är jag väldigt kritisk, då det kommer till jaktkläder och vad jag satsar mina pengar på. Eftersom bra jaktkläder kostar en hel del.


Beretta tillverkar inte endast vapen, utan även jaktkläder och accessoarer till jakt. Jag har använt några olika plagg av berettas jaktkläder under året 2019. Ett jaktställ, fritidsbyxor, teknisk fleece och handskar. Eftersom våren och hösten är de tiderna då jakt bedrivs mer aktivt, krävs det självklart kläder som klarar av de varierande väderförhållanden vi har här i norden. Med att klä sej i olika lager, har jag hittat det som fungerar bäst för mej. Sedan är det upp till var och en att välja vilka kriterier på kläderna som är viktiga, eftersom det är nästintill omöjligt att få allt med en enda produkt.


-BERETTA TRI-ACTIVE JAKTSTÄLL

Detta Tri-Active jaktställ beskrivs som ett jaktställ enkom för den aktiva jägaren, som rör sej mycket under jakten. Jackan är med BWB-membran ( Beretta Waterproof Breathable) och tejpade sömmar samt vattentät dragkedja, som gör jackan helt vatten- och vindtäta. Jackan är försedd med paneler i stretchmaterial, enkom med rörlighet och snabba vapen lyft i tanke. I kragen på jackan finns en tunn gömd huva som är lätt att ta fram vid behov. Det finns flera olika typer av fickor på denna jacka så som VHF-radioficka uppe vid bröstet, fleece fodrade sidofickor samt en stor ficka bak på ryggen dit jägaren kan lägga skjutet småvilt eller vattenflaska.


Vattendropparna lämnar som fina pärlor på tygets yta.

Byxorna till detta jaktställ har hög kant bake vid ryggen, vilket jag tycker är en viktig detalj på jaktbyxor. Det håller ryggen varm även då jägaren kryper och böjer sej ner i de märkligaste positionerna under jakten. Sidofickor med dragkedja finns på båda sidorna, samt en lårficka och en bakficka. Byxorna har paneler av stretchmaterial vilket gör dem bekväma och rörliga i alla situationer.Efter att jag använd detta ställ en längre tid har jag hittat både fördelarna med stället och något som jag inte gillar med det.

Bäst tycker jag att detta jaktställ är vid lägre temperaturer eller under regniga dagar. Eftersom varken jackan eller byxorna har ventilationsöppningar har jag märkt att under tyngre jakter och aktiviteter blir jag väldigt svettig med detta ställ, för den andas helt enkelt inte i mitt tycke. Ett exempel är från hösten då det var ca 12°C grader varmt och fuktigt. Jag rodde en bit med mindre båt och då jag var klar hade fukten från kroppen kondenserat på insidan av jaktstället och det rann ner längst med tyget på insidan. Vid rörlig jakt då det inte regnar har Beretta dock lagt till "hängslen" i jackan för att kunna bära jackan på ryggen vilket jag tycker är väldigt bra.


Däremot har jag haft flera bra jaktdagar med detta ställ under regniga dagar då jag suttit på andpass. Tyget suger inte i sej vatten nämnvärt och jag har verkligen hållits torr under hela jakten utan att behöva frysa. Ett test som utförts av finska tidningen RIISTA 8/2019 visar att denna jacka klarade sej bäst i testet, angående hur mycket de olika jackorna suger åt sej vatten då testpersonen stod två minuter i duschen med jackan. Tri-active jackans vikt ökade med endast 50 gram vilket är klart bäst av alla de testade jackorna, medan Anar jackans vikt ökade med hela 780 gram.


RIISTA lehti - Oranssit hirvitakit TESTI 8/2019

Eftersom bilden är tagen ur ett test angående Dovrefjell jackan, är Dovrefjell inringat. Länk till ursprungliga testet var bilden är tagen ifrån: Dovrefjell test

Överlag tycker jag detta jaktställ är väldigt prisvärt med tanke på att jacka och byxor tillsammans, kostar under 300€. Vattentätheten är något som bör lyftas fram som en stor fördel och att kläderna är väldigt lätta samt bekväma. Medan en nackdel är att de inte andas bra, men det är en dräkt med membran och de har oftast svårigheter med att både vara helt vattentäta och kunna andas samtidigt.-POLARTEC® B-ACTIVE SWEATER


Polartec B-Active ser ut som en ribbstickad jacka i ylle men är gjord av fleece. Denna "jacka" har jag använt hela hösten 2019 och då menar jag verkligen hela hösten.En varm jacka som andas och är luftig, perfekt för höstdagarna då dagen är varm och kylan samt fukten smyger in mot kvällen. Detta plagg är gjort av det bekväma Polartec® Thermal Pro® 300 fleecetyget. Materialet är lätt och torkar väldigt fort , vilket är uppskattat. Jag har använt den som sådan eller under en annan jacka vid kallare väder. Jackan har två sidofickor med dragkedjor, lång dragkedja i mitten av jackan samt öglor i ärmarna och nacken. Öglorna är till för att kunna kombinera denna med ett ytterplagg av Beretta, med BIS - Beretta Interactive System.


Detta är ett plagg jag inte har något negativt att säga om. Det är lätt att röra sig i plagget under jakt men är även användbar vid andra tillfällen. Kan varmt rekommenderas till alla som söker en tröja/jacka av denna typ.


-4 WAY STRETCH PANTS

I mitt tycke är dessa de bekvämaste fritidsbyxorna jag någonsin ägt och då har jag haft ett och annat par genom åren. Liksom namnet 4-way stretch tyder på är byxorna väldigt flexibla. Jag har använt dessa byxor en längre tid och de har blivit en favorit både hos mej och mina vänner. Dessa byxor är unisex och passformen är bra för både män och kvinnor. Det har jag själv sett och hört av flera användare. Jag har två olika par av dessa byxor, det ena paret är Light versionen som är tänkt för varma förhållanden. Medan den "vanliga" modellen är enligt mej mera vår/höst byxor, eftersom de är varmare och håller vind bättre. Skillnaden på dessa byxor är att den vanliga modellen har ett fleecefoder inuti som är väldigt behagligt och värmande medan sommar modellen är utan detta. Förstärkningar vid baken, knän och byxbenen. Byxorna har sidofickor, lårfickor och bakfickor, alla med dragkedja.

Dessa byxor rekommenderar jag varmt att du skall prova.

-POLARTEC® WIND PRO GLOVES


Jakthandskar i Polartec® Wind Pro® stretch material. Materialet är fyra gånger mer vindtåligt än vanlig fleece, men ändå andas de bra. Topparna på pekfingren går att vika bak, ifall du som skytt inte vill ha något mellan avtryckaren och fingret. Topparna på pekfingren är även touchscreen vänliga och det går därför att kolla på mobilen med handskarna på. Handskarna har en flexibel mudd som håller dem bra på plats och insidorna är med gummibeläggning för att de inte skall vara hala. En suverän allround handske för tidig höst och vår. Efter ett år av flitig användning har handskarna hållit bra ihop endast ovansidan som blivit aningen noppig.1 415 visningar
Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

  • Black Instagram Ikon
bottom of page