top of page

Beretta 687 Silver Pigeon III -hagelgevär

Beretta 687 Silver Pigeon III lanserades år 2020 riktad för jägare och är baserad på den driftsäkra 680-plattformen. Jag har använt modellen Sporting Adjustable av detta vapen sedan hösten 2021.

Teknisk information:

 • Kalibrar 12, 20, 28 ja .410.

 • 20 mm:n MicroCore®-bakkappa.

 • Lasergraveringar med högkontrastiga motiv av jakt och blommor.

 • 76 mm patronläge.

 • Steelium Optima Bore HP -pipor.

 • Piporna godkända för stålhagel.

 • Till pip-geometrin hör även 80 mm lång koning.

 • Optimachoke HP -choker, 5 st.

 • Stock materialet är noggrant utvald valnöt, i graden 2,5.

 • Stock delarna har en halvglansig ytbehandling som gör att de avstöter vatten.

 • Bakre kolven med en aning pistolgrepp finns med droppen 35/55 eller 38/60, finns även för både höger och vänsterhänta.

 • Beroende på modell antingen automat eller manuell säkring.

Beretta 687 Silver Pigeon III Sporting Adjustable hagelgeväret som jag haft i bruk är 12 kalibrigt med 76 mm patronläge. Vapnet har 30" pipor med ventilerad mellanspång, manuell säkring och justerbar kolvkam.


Vapnet levereras i en hård plastkoffert och med följer tillsammans 5 utbytbara choker, vapenolja, chokenyckel, bruksanvisning och denna modell har även nyckel samt shimsbrickor för att justera kolvkammen med.

Kolvmaterialet är utvald valnöt i graden 2,5, vilket enligt mej är närmare grad 3. Kolvmaterialen är behandlade med en ny ytbehandlingsmetod och lämnar ytan halvglansig och skyddar mot väder och vind. Fram och bakstocken har rundade nätskärningar vilket ger en bra greppyta. Framkolven finns i två utföranden, Schnabel som på denna jag har eller en rund variant.
Lådan/ mekanismen på denna modell är väldigt fint gjord, gravyrer som görs med en 5-axlig laserteknik. På ena sidan hittar man en fasan och på den andra sidan finns en rapphöna, båda har naturlig bakgrund. Under mekanismen och framstocken finns gravyr med blom och ornament mönster. Vid toplevern finns det även fina gravyrer och säkrings tangenten har även pipväljare inbyggt. Vapnets avtryckare är stiligt guldfärgad. Detta är en modern version av ett klassiskt hagelvapen med en fin helhet.
Justerbara kolvkammen möjliggör mångsidiga justeringar och säkerställer där med att, vapnet går att anpassa skytten enligt behov. Det går att höja kolvkammen och även flytta den i sidled. Detta gör det möjligt att justera vapnet även efter flera år då kanske skyttens anatomi ändrats eller skjutstilen. Även ifall två personer använder samma vapen kan vapnet lätt anpassas för båda enligt behov. Jag har övningsskjutit med detta vapen under sommaren, ca 1500 skott problem fritt. Med dessa 30" piipor blir vapnet en gnutta framtungt. Det skulle dock räcka med en ca 10 grams vikt vid bakkolven för att balansera vapnet perfekt under bryttappen på vapnet. Detta välbalanserade och slanka vapen gör det väldigt lätt att skjuta med både på skjutbana och under jakter. Rekylkänsla har varit väldigt mild vilket jag var väldigt positivt överraskad med. I ändan på spången hittas ett litet vitt korn som jag tycker är passande, det behövs inte stora lysande fiberkorn på hagelvapen.
De senaste 9 åren har jag skjutit med halvautomatiskt hagelgevär, därför tog det ett tag att vänja mig med tvåpipigt vapen. Olika sätt att manövrera vapnet, laddningen, säkring, service osv. Väldigt fort blev jag bekant med vapnet och har även jagat en del med det. Andjakt, duvjakt och även drevjakt på rådjur har jag utövat med detta vapen, med bra resultat. Detta vapen har förtjänat sin plats i mitt vapenskåp och jag har faktiskt användning av det både under sommar månaderna samt under hösten. Däremot då det öser ner vatten och jag är ute på sjöfågeljakt, då väljer jag min halvautomat eftersom den är gjort för just den typen av förhållanden.


Beretta 687 Silver pigeon 3 / A400 Xtreme plus

Skulle jag ändra något på detta vapen, jag skulle byta ut de runda nätskärningarna mot mer klassisk och kantig nätskärning. Sedan skulle jag även fylla ut bakrekolven vid handgreppet lite för att fylla ut handen bättre. Dessa är dock helt smaksaker och i sin helhet är vapnet väldigt fint gjord med stiligt utseende och är driftsäker. Rekommendations pris för denna sporting adjustable 12 cal med 30" pipor är: 2990,00 € Rekommendations pris för 12cal med 28" pipor är: 2690,00€

855 visningar

Comments


Följ mig på instagram

Nicklas Peltola heter jag som är mannen bakom bloggen. Är bosatt vid kusten i Finland. Jakten är en stor del av mitt liv i dagens läge, därför vill jag även dela med mig av detta intresse genom bloggen åt er läsare.
 

 • Black Instagram Ikon
bottom of page